Calella farà la consulta popular per decidir si s’habilita una platja de gossos

El grup promotor va fer una recollida de signatures per demanar la convocatòria de la consulta (Foto: Arxiu RàdioCalellaTV)

La ciutadania de Calella decidirà sobre la platja de gossos. El grup promotor de la consulta popular no referendària ha aconseguit les signatures mínimes necessàries –l’equivalent al 10% de la població– per forçar-ne la convocatòria, tot i les reticències de l’equip de Govern del PDeCAT i el PSC, que ho havia bloquejat sempre que la proposta havia arribat al Ple Municipal. Gràcies a la iniciativa popular, es posaran les urnes perquè els veïns i veïnes majors de 16 anys, empadronats i sense animal de companyia hi tinguin l’última paraula. Des del grup promotor, a qui es va comunicar divendres el resultat del procés de validació de les firmes, afirmen que ho estan vivint talment com si fos una victòria.

Gizane Silva, del grup promotor, ha explicat a Ràdio Calella TV, que divendres a la tarda van rebre la notificació oficial que havien arribat a les 1.560 signatures necessàries, però sense especificar quantes de les 2.127 que van entregar complien els requisits. Silva ha dit que ho viuen com una victòria de la mobilització popular i que, a partir d’ara, començaran a preparar la campanya que faran pel .

Ho hem viscut com una victòria. Estem molt contents (…) Impulsarem el sí. Tenim molts exemples a Catalunya: acaba d’obrir una platja de gossos a Mataró i també n’hi ha a Premià de Mar. S’estan donant motius pel sí perquè es pot conviure perfectament gossos i persones.

La llei catalana del 2014 sobre consultes populars no referendàries i altres formes de participació estableix el calendari i el procés que s’haurà de seguir a partir d’ara, i un cop s’hagi superat aquest primer tràmit d’iniciativa ciutadana. Diu que a partir de la comunicació al grup promotor, es disposa d’un termini màxim de 90 dies perquè es convoqui. Ho haurà de fer l’alcaldessa per mitjà d’un decret. L’endemà, es posarà el compte enrere de 60 dies per a la celebració de la consulta popular que no té caràcter vinculant.

Agost és un mes inhàbil, llavors començarà a comptar a partir de setembre (…) Si s’acaba convocant el desembre, agafant-se als terminis més amplis, hi hauria temps fins al febrer perquè se celebri (…) Esperem que es compleixin.

Si s’estiren al màxim els terminis, la consulta sobre la platja de gossos se celebrarà el febrer del 2022. La pregunta que es traslladarà a la ciutadania està acordada i és:

“Estaria d’acord en modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública, en el seu art. 60.6, on prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges, de maig a octubre, i així poder habilitar un espai a la platja per a gossos per tot l’any?”

Es formularà una pregunta binària de sí o no. Hi podran votar totes les persones majors de 16 anys, que estiguin empadronades a Calella, i que no tinguin animal de companyia censat. La limitació de la participació ha estat un dels motius de controvèrsia durant el procés: el grup promotor nega que sigui necessari acotar el cens però el Govern Municipal, agafant-se a la legislació vigent, defensa que és un requisit indispensable.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va dir que donaran compliment al resultat de les urnes. Però no hi ha compromisos temporals sobre quan es farà efectiu, i tampoc la llei catalana s’hi refereix. Des del grup promotor confien que no es deixarà demorar l’aplicació d’una decisió que, segons ells, s’ha de prendre en base a criteris tècnics.

Un equip tècnic. Podem tenir la nostra opinió sobre la millor ubicació, però només és la nostra (…) Vam dir davant el Camp de Futbol però no tenim la capacitat tècnica per fer-ne la valoració i determinar el lloc més adient.

El grup promotor de la consulta sobre la platja de gossos ha rebut les felicitacions públiques dels partits d’Esquerra, Calella en Comú i la CUP per l’èxit de la seva mobilització.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.