Campanya per protegir els petits fumadors passius

fumadores pasivos

La campanya anual que s’organitza des de Calella amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac va dirigida en aquesta ocasió a preservar la salut dels infants. Són els més vulnerables al fum del tabac dins la llar, la qual cosa els pot convertir en fumadors passius si no es prenen les mesures correctes. Aquest dimarts 31 de maig s’acaben les activitats de la Setmana Sense Fum que promouen l’Ajuntament de Calella i la Corporació de Salut del Maresme i La Selva, i que s’han fet arribar a les escoles.

L’infermer de la consulta de Tabaquisme del CAP de Calella, Julià Cruz, ha explicat que arrel de la llei contra el tabaquisme que ha deixat net l’aire de bars i restaurants, i segons un estudi recent, els fumadors en fan més consum a casa, amb el perill que això suposa per als infants.

“És important incidir en els pares o en les persones que fumen dins de casa, que ho facin a l’exterior i sempre tancant portes o finestres, i mai dins de casa perquè tot i que es ventili l’espai els tòxics es mantenen. I en això, els infants són més susceptibles perquè tenen el sistema immunitari immadur”, ha comentat Cruz.

El fet que els models de referència per als joves fumin, pot ser un factor que contribueix a la iniciació al tabaquisme. És per això, que algunes de les accions que s’han desenvolupat amb motiu de la Setmana Sense Fum a Calella s’hagin dut a terme a les escoles, on els professionals han donat informació sobre els perjudicis de l’hàbit i els components tòxics de les cigarretes.

En una entrevista al Bon dia, Julià Cruz ha explicat el servei que s’ofereix des de la consulta de Tabaquisme del CAP de Calella, on arriben fumadors convençuts de deixar-ho. Atén els divendres de cinc de la tarda a les vuit del vespre i, bàsicament, realitza una feina d’acompanyament i d’assessorament en el procés de deshabituació al tabac.

En la primera visita, es demana als usuaris que detallin el consum diari de tabac, a quina activitat o moment del dia l’associen i quina motivació tenen per deixar de fumar. En la segona visita, es fixa un dia o bé es determina una reducció progressiva de cigarretes en casos de molt consum. També es decideix si cal fer un tractament complementari. “Hi ha dues línies: fàrmacs o substitutius de nicotina, que poden ser pegats o xiclets. A vegades, només amb seguiment i consells de suport n’hi ha prou”, ha dit l’infermer de la consulta.

En les visites a la consulta del Tabaquisme, es practiquen coximetries que permeten valorar la capacitat pulmonar dels fumadors. L’infermer apunta que, en només 48 hores de deshabituació els pulmons poden quedar nets, encara que es triguen anys en equiparar-se al nivell de salut amb persones no fumadores.

Assegura que el més complicat en un procés de deshabituació al tabac és la part psicològica, perquè l’addicció té també un component social. “La part física es pot arribar a controlar més bé amb la medicació o els substituts de nicotina, però la psicològica costa molt. Apareix, per exemple, quan es fa una activitat concreta que et porta a la ment el fet de fumar (…) Mica en mica s’ha d’ajudar a reeducar per viure sense el tabac”, ha explicat.

Els centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva formen part de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum que ofereix assessorament en la implantació de mesures de control del tabaquisme en pacients, visitants i treballadors.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *