Canvi d’hora: ens afecta a la salut?

Amb el canvi a l’horari d’hivern es guanya una hora – que és de son –, però a partir de llavors la sensació és que els dies se’ns fan més curts perquè es fa fosc abans. Tot el contrari del que passa a la primavera. Hi ha persones a qui els afecta l’ànim, que perden energia i tot plegat se’ls fa muntanya amunt. Realment, té impacte en la salut? Ho hem preguntat a la psicòloga de capçalera de Ràdio Calella TV, Isabel Pimàs.

Opina que guanyar o perdre una hora, de per sí, no explicaria la caiguda de l’estat físic i psicològic que senten algunes persones en aquesta època de l’any, que té un nom: l’astènia tardorenca.

Una hora més o menys no sé si és el més importants, perquè la pèrdua d’hores de llum és un fet. El cas és que enllacem l’entrada a la tardor amb la síndrome postvacacional (…) El fred ens indica que estem a la tardor i anem encarats a l’hivern, això convida a fer activitats més recollides i no tant a l’aire lliure. Per tant, les persones que utilitzen mecanismes de defensa tipus evitatiu – sortir al carrer, socialitzar, etc… – els queda truncat.

I en aquest punt és, segons la psicòlogca clínica, quan apareixen aquests símptomes de cansament i desmotivació.

Hi ha apatia, dificultat per llevar-se i molta son, moltes ganes de menjar, sobretot carbohidrats, pèrdua d’atenció i de líbido. Però és un estat d’ànim, no un quadre clínic. Dura aproximadament entre 2 i 4 setmanes setmanes i després desapareix.

Són simptomes que encaixarien amb un quadre depressiu de baix nivell, però no es tracta d’un transtorn clínic. En el moment que aquestes sensacions s’allarguen més d’un mes, cal posar l’alerta, posar-se en mans d’un professional i rebre tractament.

Hi ha alguna cosa que es pugui fer? Doncs sí:

Encara que no en tinguis ganes i vulguis quedar-te al sofà, mira d’activar-te i buscar coses que et motivin. Pots permetre’t descansar, si ho necessites. Mantenir una dieta equilibrada perquè hi ajuda, dormir amb uns horaris regulars i no a qualsevol hora del dia, etzètera.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista d’Isabel Pimàs a LA CIUTAT:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *