Com es gastarà la partida d’1,16 milions d’euros de l’estalvi municipal?

contenidors

El Ple Municipal ha donat llum verd a l’aplicació d’1,16 milions d’euros de l’estalvi acumulat en aquest exercici pressupostari. Representa poc més de la meitat del romanent de tresoreria per a despesa general que ha resultat de la liquidació dels comptes del 2021, aprovats en la sessió extraordinària de finals del mes de maig. Dijous passat es va presentar la relació d’actuacions proposades pel Govern del PDeCAT-Junts per Calella i el PSC, que s’executaran gràcies al vot favorable del regidor de Cs, a l’oposició. El manteniment de la via pública és la partida més suplementada (360.000 euros), seguida de la inversió en mobiliari urbà (250.000 euros), la reserva per a la implantació de l’estudi de valoració de llocs de treball de la plantilla municipal (120.000 euros) i una subvenció d’emergència per al CN Calella (100.000 euros).

El projecte d’inversions d’aquest 2022 i algunes partides per a despesa general s’han complementat amb 1,16 milions d’euros provinents de l’estalvi acumulat de l’Ajuntament de Calella. La proposta del nou Govern de Marc Buch ha rebut el suport de Cs, a l’oposició, per executar diverses actuacions que es van detallar en l’última sessió del Ple Municipal:

🔹 Espai públic:
Manteniment de places i zones enjardinades
Asfaltat de carrers
Renovació de contenidors soterrats i en superfície per millorar el servei de recollida i facilitar el reciclatge
Remodelació del camí de l’antic cementiri
Habilitació de la platja de gossos
Restauració de les escultures històriques del Parc Dalmau

🔹 Equipaments públics:
Compra de material per a la Sala Mozart

🔹 Política Social:
Atencions assistencials: acollida de les persones refugiades ucraïneses
Reconversió d’un local del carrer Jovara per a habitatge social
Adaptació dels despatxos del nou servei d’atenció a les dones víctimes de la violència de gènere a l’àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella
Millora del pati de l’Escola Bressol El Carrilet

🔹 Cultura:
Encàrrec dels treballs previs del projecte de l’espai museístic del jaciment del Roser
Consolidació del festival NEC

🔹 Personal municipal:
Habilitar partida de 120.000 euros per a la implantació de la VLT aquest any

🔹 Subvencions:
Destinar un ajut extraordinari de 100.000 euros al CN Calella perquè afronti les despeses energètica

🔹 Inversió:
Incrementar la partida de Pressupostos Participatius per complementar el projecte de jocs infantils a La Gàbia
Incrementar la partida del projecte de càmeres de videovigilància
Instal·lació del sistema de videoactes a la sala de plens de l’Ajuntament de Calella

Les actuacions sumen 1,16 milions d’euros i la previsió del Govern Municipal és que s’executin durant aquest any. La proposta va rebre el suport del regidor de Cs, Guillermo Gomis, que va mostrar la seva conformitat amb alguns projectes, com l’ampliació del sistema de videovigilància al carrer.

Valorem que es destinin 90.000 euros per a la instal·lació de càmeres de videovigilància. Ho vam parlar durant els pressupostos, que era un tema que ens preocupava perquè veiem que a les poblacions del voltant s’estava avançant en aquesta línia. No obstant això, trobem a faltar una partida per a la millora de la il·luminació, tot i que ja se n’havia deixat constància.

La CUP assenyala tres línies vermelles que l’allunyen de la proposta del Govern: les càmeres de videovigilància, que l’Ajuntament assumeixi la despesa per renovar el parc de contenidors de recollida de la brossa quan –segons entenen els cupaires¬—hauria de fer-ho l’empresa concessionària, i el projecte museístic del Roser, tot i les darreres modificacions anunciades per l’alcalde. Núria Freixas va lamentar l’“obstinació” de l’executiu per defensar l’edificació damunt les ruïnes i, en aquest punt, va llançar una proposta per tal de minimitzar-ne l’afectació.

Si realment volem passar el jaciment al centre, posar-lo i dignificar-lo al màxim, hem de renunciar al dret a vol, que implica renunciar a un dret del conjunt de la ciutadania. Però això faria que la construcció del museu seria més digne perquè no caldria reforçar-lo tant (…) Creiem que hi ha prou habitatge per no fer aquests pisos socials ni tampoc que l’Ajuntament s’hagi d’endeutar tant.

La proposta no va ser recollida durant la sessió plenària, però l’executiu sí va respondre a la CUP i als altres grups que van assenyalar l’oportunisme de la modificació pressupostària a tan sols un any de les eleccions municipals. El portaveu Josep Torres (PSC) va replicar dient que el Govern “prendrà decisions fins l’últim dia”.

Què vol dir l’últim any de mandat? Que estem preparant les eleccions? Aquesta és la posició típica de l’oposició respecte un Govern que té un romanent d’1,16ME que l’ha de gastar en benefici de la ciutat i que, per tant, decideix. Nosaltres som un Govern que decideix i decidirà fins l’últim dia, però no perquè estiguem en l’últim any de mandat. I pel que han dit, en pràcticament un 75-80% hi estarien d’acord.

Calella en Comú posa de relleu que la relació d’inversions i despeses de la modificació pressupostària no responen als compromisos del nou Govern de Marc Buch; especialment aquells que tenen a veure amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica. Sebastián Tejada va posar d’exemple el projecte de recuperació de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau que es va aprovar via moció impulsada per l’oposició en bloc.

Tampoc tindrem visible el gir mediambiental anunciat. També esperàvem que a la vista del volum del romanent tindríem concretada la partida per a la naturalització de la bassa del Parc Dalmau. Hi ha fons suficients per implantar la proposta sobrevinguda del parc infantil i aquesta de la bassa. Segurament ens diran que estan a l’espera d’estudi, però s’ha perdut una oportunitat magnífica per obrir una partida de 60.000 euros per complir amb els compromisos dels Amics del Parc Dalmau i de la ciutadania de Calella.

Decepció a les files d’Esquerra per no haver pogut participar i aportar propostes a la modificació pressupostària. El cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, va lamentar que el Govern de Marc Buch triï l’acord amb Cs i recuperi tics del passat limitant la informació que dona als grups municipals en temes d’especial transcendència, segons va criticar. En aquest sentit, Ponsdomènech va recordar que es portava a aprovació un canvi equiparable al conjunt del programa d’inversions de tot l’any.

Se’ns han fet arribar la informació de les partides de la modificació del pressupost sense temps, i han pactat com sempre amb Cs. Ens dol que no comptin amb nosaltres (…) Hagués sigut un bon gest intentar interlocutar amb Esquerra per establir uns ponts que realment no han existit durant aquests 3 anys.

L’alcalde va respondre al cap de l’oposició demanant-li que sigui ell qui prengui la iniciativa perquè el Govern ha demostrat que treballa i té voluntat d’arribar a grans acords.

Ja saben que no som un Govern inflexible. Quantes vegades hem presentat propostes que s’han modificat abans d’arribar al ple? Els demanaria que facin un exercici de proactivitat i quan rebin les propostes, agafin la iniciativa a l’hora de plantejar propostes.

La modificació del pressupost municipal per suplementar inversió i despesa amb 1,16 milions d’euros en els termes proposats pel Govern del PDeCAT-Junts per Calella i el PSC va rebre el suport de Cs, a l’oposició. Esquerra i la CUP hi van votar en contra i Calella en Comú, abstenció.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *