L’Ajuntament ensenyarà com es poden reconvertir els locals de Jovara en habitatges plenament accessibles

EDITATS_JOVARA LOCAL_13062022

Nou pas en el projecte per canviar les persianes abaixades dels locals buits de Jovara en la porta d’entrada a habitatges plenament accessibles que es puguin destinar a lloguer social per als col·lectius de gent gran i joves. L’Ajuntament invertirà 50.000 euros en la reforma d’un baix cedit per Càritas Calella per tenir un pis pilot que permeti ensenyar el resultat de la reconversió d’usos que es planteja al conjunt dels propietaris del carrer llarg. La iniciativa es va llançar durant la campanya de les municipals del 2019 –el PDeCAT-Junts per Calella ho portava al programa electoral– amb el doble objectiu de dinamitzar un carrer que arrossega anys de decadència i d’ampliar el parc d’habitatge social. Queda pendent d’una reforma urbanística que encara no s’ha resolt.

La nova regidora d’Habitatge, Lucía Sánchez, ha anunciat que l’Ajuntament encarregarà els treballs de reforma per tenir un pis pilot del projecte de reconversió dels locals buits del carrer Jovara. Tindrà un accés plenament accessible a través d’una rampa i una porta d’entrada amb força amplada. Serà un habitatge de dues habitacions, menjador i cuina oberta, un bany accessible, una zona de rentadora i porxo al darrera.

La reforma la farem en un local cantoner que, per tant, no serà de la mateixa tipologia dels que ens trobarem majoritàriament al carrer Jovara, que tindran una sola obertura frontal. Però volem mostrat què es pot arribar a aconseguir amb el projecte que tenim pensat. Hi ha un estudi que indica que dels 250 locals que hi ha al carrer, 190 són potencialment factibles per dur-hi a terme aquesta reforma. Insistir, en tot cas, que els locals tenen una propietat i que fer el canvi ha de ser voluntat seva.

Aquesta xifra resulta de l’estudi elaborat per la Diputació de Barcelona per analitzar el potencial dels locals del carrer Jovara per donar resposta a la problemàtica habitacional que hi ha a Calella, més agreujada que en d’altres poblacions, segons ha reconegut Sánchez en una entrevista a La Ciutat.

L’ara regidora –que ha estat càrrec de confiança del Govern en matèria d’Habitatge– exposa que el projecte de reconversió de locals comercials ha de servir alhora per acabar amb la decadència del carrer llarg, on mai han acabat de quallar les iniciatives que s’hi ha dut a terme per dinamitzar-lo.

És donar sortida a aquests locals que fa tants anys que tenen la persiana abaixada. Hi ha gent que hi té el magatzem o el pàrquing, però pensem que l’interès que ja hi ha mostrat alguns propietaris, pot fer que al final obri un forn de pa o una fruiteria, per donar aquest servei de proximitat.

La proposta llançada en la campanya de les municipals del 2019 –era un dels projectes del programa electoral del PDeCAT-Junts per Calella, soci majoritari del Govern Municipal– incloïa també l’establiment d’una línia de subvencions per als propietaris per dur a terme els projectes de reforma dels locals comercials. Amb tot, caldria fer una modificació del planejament urbanístic calellenc per donar-hi cobertura legal que, hores d’ara, no s’ha resolt.

Lucia Sánchez també ha avançat que es disposa d’un avantprojecte dels pisos socials que es podran construir sobre l’Aldi, fent ús del dret a vol de la construcció comercial. Els 2.800 metres quadrats de superfície donaran per 34 habitatges pensats perquè tinguin la màxima eficiència energètica.

Aquest és un projecte molt ambició per tenir 34 habitatges d’1 i 2 habitacions, per atendre la nova tipologia de famílies que hi ha a la societat, que tindran la classificació energètica A, la màxima. Intentarem que tinguin un consum zero d’energia per mitjà de la col·locació de plaques solars. Serà una construcció modular i amb terrasses comunitàries, que destinarem principalment a gent gran i joves.

Segons l’avantprojecte que hi ha damunt la taula, Sánchez ha explicat que els pisos socials de l’Aldi estan pensats perquè fins i tot s’hi puguin crear horts urbans a la zona de terrat superior.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *