Com es va fer la fotografia d’alcaldables?

Fotografia de Foto-Film Calella

Sebastián Tejada, Celine Coronil, Xavier Ponsdomènech, Marc Buch, Albert Comas, Cindy Rando i Enric Gómez – d’esquerra a dreta – apareixen a la foto d’alcaldables que Foto-Film Calella va publicar diumenge a la nit, un cop tancats els col·legis. La imatge passarà a l’arxiu de l’entitat, que des de les primeres eleccions democràtiques del 1979 ha testimoniat les campanyes electorals municipals que s’han celebrat, al principi de manera molt exhaustiva acudint a tots els actes polítics que se celebraven. Amb la popularització de les càmeres fotogràfiques, van deixar de fer-ho però encara conserven la tradició de reunir a les caps i als caps de llista per fer-los una fotografia de conjunt que guarda cert simbolisme. La d’aquest 2023 es va fer el diumenge 20 de maig, a una setmana per la jornada de votacions. Se’ls va citar a les nou del matí a Can Salom i, un cop allà, se’ls va proposar entrar al joc

La primera idea de l’equip de Foto-Film Calella va ser que les candidates i els candidats compartissin un joc de taula, i a partir d’això van decidir-ne la ubicació, escollint finalment l’emblemàtica i cèntrica cafeteria de Can Salom. Damunt el marbre, el popular Monopoly d’intercanvi de propietats però utilitzant un plànol de Calella com a tauler – sense cap doble lectura, assegura Quim Botey, un dels autors de la producció fotogràfica –.

Cap coneixia quina posada en escena s’havia previst. La van descobrir allà mateix, el diumenge 20 de maig al matí: tots col·locats al voltant d’una taula.

Marc Buch, de Junts Calella, ocupa una posició central i és l’únic dels set que hi apareix amb moviment, obrint la partida. El candidat de la CUP, Albert Comas, s’ho mira dempeus, al costat; i en primer pla, una cadira buida.

Els vam anar col·locant, però hi havia molta gent a la taula i vam mirar de posar-los perquè tots surtissin bé. El de VOX no es va presentar, i li vam posar una cadira buida.

Damunt la taula de marbre, a banda del tauler del Monopoly a la calellenca, les candidates i candidats tenen davant seu un cafè, excepte Buch, que no en beu i va demanar-se un got d’aigua.

Botey explica que la fotografia es va fer en un ambient molt distès – corroborat pels mateixos protagonistes – i que només algun d’ells hi va acudir acompanyat de gent del seu equip de campanya. Cap objecció.

Alguns van venir sols, d’altres acompanyats. Tothom va ser molt amable, la foto també és divertida. Està feta en un lloc emblemàtic on hi va la gent a jugar a cartes o el dòmino (…) Quan els hem enviat la foto tohom ha estat molt content.

Tot i haver-se fet una setmana abans, a l’equador de la campanya electoral, la fotografia no es va publicar fins que es van tancar les urnes i els col·legis.

Sí, perquè l’entitat és molt neutral a nivell polític. Sempre ens hem sentit recolzats per tots els ajuntaments, siguin del color que siguin, perquè a tots ens uneix la voluntat de treballar per Calella. No volem influir en els resultats, i per això sempre la presentem després de les eleccions.

Botey recorda que, en algunes produccions passades, la fotografia d’alcaldables s’havia relacionat amb alguna temàtica del moment polític, social o cultural que es vivia a Calella.

Un any vam fer que ballessin una sardana, també els hem fotografiat jugant a una partida d’escacs, construint l’Ajuntament, fent d’arquitectes quan s’aixecava la comissaria de la Policia Local, o tots dins d’una barca.

Des del 1979, Foto-Film Calella guarda arxiu de les eleccions municipals que s’han celebrat a la ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.