Comença a rodar-se “Dragut” el pirata que va assaltar Pineda

Interior de la cova de Dragut a Cullera (València)

Nou projecte professional per al calellenc Marçal Mora. En aquesta ocasió a través de CinemArt està preparant un curtmetratge que es comença a rodar aquest cap de setmana dedicat a en ‘Dragut’, un pirata turc del segle XVI que va assetjar Pineda de Mar l’1 d’agost de 1543.

Des de l’associació CinemArt destaquen que aquest és un projecte “ambiciós” emmarcat en la recuperació de la memòria històrica de Pineda de Mar que necessita la implicació de moltes persones. Per aquest motiu es va convocar fa uns dies un càsting per cobrir els papers protagonistes i secundaris, que encara no estaven assignats. També s’ha volgut aconseguir el suport de persones de totes les franges d’edats per participar com a figurants en els diferents escenaris. El càsting va ser tot un èxit ja que s’hi van presentar 63 persones de totes les edats d’arreu de la comarca del Maresme i la Selva.

El director de Dragut, Marçal Mora, ha explicat com arrenca la idea de recuperar aquest personatge, en Dragut: “Al festival de curtmetratges que fem a l’estiu a Pineda hi volíem fer unes inauguracions una mica especials i es va decidir recuperar la memòria històrica del poble, basant-nos amb personatges vinculats a Pineda. Justament al portal de l’església, sobre la porta, hi ha un grafit que explica que el 1545 va venir un pirata i va fer tots els vilatans esclaus. I com que allà està escrit, d’allà hem tret la idea“.

Marçal Mora ha dit que el més complicat és ambientar correctament l’escenari a l’època, ja que a vegades el que un s’imagina no correspon al que en diuen els historiadors. Mora: “Tenim l’historiador del poble que s’ho mira tot amb lupa, molta gent interessada, voluntària, que coneix bé el tema i li encanta la història, ve i ens dóna consells. Hem de recrear un mercat i ens diuen que a aquella època no hi havia parades, que feien com els «manteros» d’ara, i nosaltres pensant en barraques, tendals… i res de tot això existia. Tot això ho anem rectificant i adaptant al guió, que la idea o la imaginació que tenim és una però quan ho contrastes amb la realitat és completament una altra. Intentem anar adaptant coses que ens van arribant, perquè no som experts en el tema, per fer-ho el més propera  la realitat possible“.

El pirata Dragut era molt conegut a tota la costa catalana i no només a Pineda, on va atracar la ciutat amb 11 galeres. Marçal Mora: “No era un pirata com un dels «del Caribe», sinó que era com corsaris. Es dedicaven a saquejar tota la costa. A aquella època no hi havia ni soldats ni gent per protegir els pescadors i els era molt fàcil desembarcar en un lloc, cremar totes les cases, i emportar-se’n les riqueses, que eren poques. Tinc entès que feien esclaus a la gent, demanaven rescats per les persones. I la gent pagava amb diners, gallines, o el que sigui. I d’això s’enriquien les embarcacions“.

Aquest és un projecte de recuperació de la memòria històrica com  s’ha fet a d’altres municipis, com Calella, amb el curt Roger de Can Bou, Baró de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.