Comença la vacunació del virus del papil·loma humà a l’alumnat de sisè de primària

Entre 200 i 250 alumnes de sisè de primària rebran la vacuna del virus del papil·loma humà (VPH) en la campanya que avui ha arrencat a l’Escola Pia i que ens els pròxims dies arribarà a la resta de centres educatius de Calella. Es tracta del primer curs que també es punxa als nens d’11 i 12 anys per tal de garantir un accés a la protecció en termes d’equitat de gènere. El VPH és una malaltia de transmissió sexual que afecta fonamentalment l’àrea genital tant d’homes com de dones.

Entre rialles i nervis, i amb la llibreta vacunacions a la mà, els nens i nenes de sisè de primària de l’Escola Pia esperaven torn aquest matí per ser vacunats. Avui tocaven dues punxades i, per primer cop entre ells, la del virus del papil·loma humà. Se segueix el nou calendari aprovat pel Departament de Salut, tal com ha explicat la infermera del CAP, Cristina Masvidal.

Aquest és el primer any que també es vacuna als nens, fins ara només es posava a les nenes. Amb això s’aconsegueix que l’accés a la vacuna i la protecció sigui més equitativa (…) Es recomana fer-ho abans dels 15 anys. Al llarg d la vida, el 90% de la població es contagiarà del VPH però es resoldrà de manera automàtica. Vacunant a aquestes edats primerenques s’evita la transmissió de manera secundària a través de les relacions sexuals.

Tres infermeres del CAP s’encarreguen de la campanya a Calella, enguany amb la principal novetat que la vacuna del VPH també es posa als nens d’11 i 12 anys. Comproven que hi ha l’autorització de la família i la registren al llibre de vacunacions. Avui han començat a l’Escola Pia i també visitaran El Far, La Minerva i el Freta. Hi tornaran d’aquí a cinc mesos per posar la segona dosi i que tinguin la protecció completa.

Seguint el calendari de Salut, també tocava la vacuna contra l’hepatitis tipus A. Una punxada a cada braç. La professional del CAP ha llançat un missatge de tranquil·litat cap als nens i nenes que es mostraven neguitosos i amb por quan veien l’agulla.

Moltesta una mica, només una mica. Hi pot haver una reacció a nivell local, però efectes tipus febre o malestar no se’n té constància. En el moment, es pot notar una mica de dolor o pot aparèixer un edema a la zona de la punxada, que es resoldre amb fred o una dosi de paracetamol.

Arran de la vacunació contra el virus del papil·loma humà, i segons dades de Salut, la incidència de les berrugues anogenitals en noies ha disminuït més del 60% al cap d’una dècada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *