Comença una campanya de la renda marcada pels ERTO

Aquesta setmana s’ha iniciat una nova campanya de la renda marcada pels ERTO i amb algunes novetats respecte als anys anteriors. Contribuents que fins ara no estaven obligats a presentar la declaració ho hauran de fer si han estat en ERTO i molts d’ells hauran de pagar perquè el SEPE no els ha retingut res. Com també hauran de presentar la declaració obligatòriament independentment dels seus ingressos els beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital, una novetat que afectarà unes 460.000 persones. La campanya va començar ahir de forma telemàtica i s’allargarà fins al 30 de juny. A partir del 27 de maig es podrà demanar cita per fer-la presencialment. Es calcula que Hisenda ingressarà aquest any un 2% més de la campanya de la renda per l’impacte dels ERTO.

Fins ara qui no sobrepassava els 22.000 euros d’un sol pagador o els 14.000 de més d’un, no estava obligat a presentar la declaració de la renda, ara malgrat no superar aquest llindar si s’ha estat en un ERTO serà obligatori presentar-la. Segons dades d’UGT a Catalunya són 1,2 milions de persones les que han estat afectades en algun moment per una suspensió temporal, total o parcial del seu contracte de treball. A més, aquestes persones els pot sortir a pagar perquè, en general, el SEPE no aplica cap retenció als pagaments de prestacions. Això vol dir que, a la pràctica, els ERTO s’han cobrat “en brut” i ara cal liquidar les corresponents retencions amb Hisenda, a través de l’IRPF. En el cas que un afectat per un ERTO hagi de pagar, a diferència d’altres anys, podrà fraccionar els pagaments en sis, no com passava fins a l’any passat que només es podia dividir en dos. El pagament del primer termini de la renda s’haurà d’abonar el 20 de juliol, i la resta de fraccions el dia 20 de cada mes.

També hauran de vigilar els que el SEPE els va pagar de més. Aquests ciutadans hauran de declarar tot el que hagin cobrat i pagar els impostos corresponents per poder sol·licitar una rectificació a la mateixa Agència tributària un cop hagi completat la reclamació al SEPE.

Els autònoms que van rebre prestacions, siguin municipals o de la Generalitat, també ho hauran de declarar com a rendiment de treball. En el cas de les deduccions hi ha una modificació important aprovada pel Govern català. Es tracta de la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF destinada a persones que hagin cobrat un ERTO o que estiguin en situacions de precarietat. Un contribuent amb una renda anual de 20.000 euros s’estalviarà, de mitjana, uns 172 euros.

Un dels altres canvis importants, també derivats de la Covid, és per les mares treballadores amb fills menors de tres anys. Aquestes tenen dret a percebre una deducció de fins a 1.200 euros per fill, però en el cas d’haver estat en un ERTO de suspensió total, perdran aquest dret mentre duri l’expedient. Aquesta exclusió, però, no afectarà quan l’ERTO és de reducció de jornada o temps parcial.

Qui hagi estat beneficiari de l’Ingrés mínim vital també estarà obligat a presentar la declaració de la renda. Però Hisenda recorda que és una renda exempta i que en principi no hauria de sortir ni a cobrar ni a pagar. També estan obligats a presentar la declaració amb tots els membres de la família, encara que siguin menors.

La campanya de la renda d’enguany també inclou beneficis fiscals per aquells que han invertit en produccions cinematogràfiques espanyoles i també pels donatius. Per aquest es preveuen deduccions del 80% dels primers 150 euros donats, i d’un 35% per la resta. Aquestes deduccions s’uneixen a les que ja estan vigents com les d’inversió per la compra d’un habitatge habitual per aquells que la van adquirir abans del 2013 o també les d’aportacions a plans de pensions.

El calendari de la renda i patrimoni va donar el tret de sortida ahir amb la declaració telemàtica i s’allargarà fins al 30 de juny. El 4 de maig s’iniciarà la sol·licitud prèvia per l’atenció telefònica i el 6 de maig es començaran a fer les trucades. Aquells que la vulguin fer presencialment, fins al 27 de maig no podran demanar cita prèvia i el 2 de juny serà quan es comenci amb les visites presencials. El 25 de juny serà la data límit de domiciliació bancària, el 29 de juny l’últim dia per demanar cita prèvia i el 30 per presentar la declaració de renda.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *