L’AEU parla avui de l’Egipte faraònic i de la reina Hatxepsut

Aquesta tarda a dos quarts de set, al Casal l’Amistat, es fa una nova sessió de l’Aula d’Extensió Universitària a la Cooperativa l’Amistat. Avui es parlarà de l’Egipte faraònic, i en concret de Hatxepsut, una dona que va passar de reina a faraona d’Egipte.

Aquesta història serà el pretext per parlar de la civilització egípcia, del que en sabem i del que encara manca per descobrir. La ponent serà Núria Castellano, egiptòloga i membre de la missió Oxirrinc d’excavacions a Egipte. Ella mateixa ha explicat que la societat egípcia es basava en uns valors concrets i diferents als de la resta de cultures de l’arc mediterrani. “Qualsevol divinitat, egípcia o de fora, era acceptada. Era un país molt tolerant, multicultural, amb gent que venia de tot arreu, i a nivell jurídic la condició de la dona era molt diferent, amb molts drets, a diferència de les dones gregues o romanes. I tenien aspectes que fascinaven a la resta del món, que són la momificació i les piràmides, que molts no entenien perquè es feien“.

Una civilització que va quedar a l’oblit amb la invasió àrab, que no va tenir miraments a destruir la cultura i el passat faraònic d’Egipte, per bé que ara, ni que sigui com a reclam turístic, els habitants d’Egipte intenten mantenir. Castellano: “La piràmide de Keops està com està perquè es va produir un terratrèmol a El Caire i van anar a buscar material per construir cases desmuntant la piràmide. Per ells no era el seu passat i no van conservar la seva cultura. La gent que hi viu ara si que sembla que es considerin una mica hereus d’aquesta cultura i a bars de carretera com a reclams hi ha un cap de Nefertiti, o obren claus amb jeroglífics. Tenen detalls“.

Núria Castellano ha explicat que a les seves expedicions solen trobar les tombes ja saquejades i pocs objectes de l’aixovar, però si que se n’han recuperat ushebtis o vasos on es posaven les vísceres del difunt. L’egiptòloga ha explicat que tot el material que es recupera es queda a Egipte, ja que està prohibit portar-ho a un altre país.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Núria Castellano, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *