Consells per prevenir els ofegaments a l’estiu

Foto: @mossos

L’any passat, 41 persones van morir a Catalunya ofegades a l’aigua, de les quals 5 eren menors. L’infermer del CAP de Calella, Julià Cruz, demana seny a l’hora de fer ús de la platja o de les piscines i mantenir sempre una actitud molt vigilant amb els petits. Els experts diuen que només calen 20 segons -una insuflació- perquè l’aigua arribi als pulmons i morin com a conseqüència d’aquesta fatalitat.

Un petit es pot ofegar en un espai de 5 centímetres de profunditat: hi haurà aigua suficient perquè el seu nas i boca quedin cobertes impedint que pugui respirar. Tenir una actitud molt vigilant amb els petits, fins i tot quan són dins d’una piscina inflable, és una de les recomanacions que ha compartit l’infermer del CAP.

Sempre s’ha de vigilar el nen, encara que l’aigua no el cobreixi. Si et despistes  i a ell se li tomba el flotador i no pot demanar ajuda, en molt poc temps es pot ofegar.

L’ofegament és la segona causa de mort per accident en menors de 14 anys, després dels accidents de trànsit.

A banda del control parental, els experts aconsellen fer ús d’espais aquàtics que estiguin vigilats perquè es pugui recórrer a un professional en cas que sigui necessari. Per tant, platges i piscines que tinguin socorristes formats en tècniques de primers auxilis i de reanimació.

Julià Cruz ha donat algunes indicacions sobre com s’ha d’actuar davant una situació d’ofegament.

Si no respira, amb ofegats es recomana fer 5 insuflacions seguides i llavors iniciar les maniobres de compressió, que són 30. I llavors combinar 30 compressions amb 2 respiracions (…) Si la persona respira, s’ha de posar en posició de seguretat (lateral) perquè pugui expulsar el líquid que té.

I alertar immediatament als socorristes de platja o de piscina i trucar al telèfon d’emergències 112.

Per evitar situacions com aquesta, en el cas d’adults, es crida a tenir seny a l’hora de tirar-se a l’aigua a la platja o a la piscina. No fer-ho si s’està malalt o indisposat, s’ha begut alcohol o consumit substàncies, i tenir molta prudència si es tenen malalties de base que poden complicar el bany.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *