Continuen els cribratges massius als centres educatius calellencs

Kit d'automostra PCR.
Kit d'automostra PCR.

De mica en mica totes les escoles de Calella, tant centres públics com concertats, van testant als seus professors i personals per detectar possibles positius de Covid després de les vacances de Nadal. A l’Escola Pia, un dels primers centres a fer el cribratge la setmana passada, no s’ha detectat cap positiu entre la seva plantilla, mentre que a l’Institut Bisbe Sivilla, testats dijous passat, dos professors s’han hagut d’aïllar per ser positius. Avui serà el torn tot el personal docent i no docent de l’escola d’infantil i primària La Minerva. Salut i Educació també han actualitzat el protocol de ventilació a les aules amb l’arribada de l’hivern i el fred.

El Bisbe Sivilla va cribrar dijous passat a gran part de la seva plantilla, entre professors, personal administratiu i de serveis. Del cribratge massiu només han sortit dos positius que ara s’hauran d’aïllar i que el departament d’Educació rellevarà amb personal substitut. La directora del centre, Eva Sánchez, ha apuntat que malgrat haver-hi dos positius entre el personal docent no caldrà confinar cap grup.

Ara hem informat al Departament dels dos positius i seran ells el que engeguin el mecanisme per substituir les professores. Els positius no ens afecten en l’àmbit de tancar grups classe, perquè no és com primària. Les professores no havien estat més de dues hores amb els alumnes.

Sánchez també ha explicat que a hores d’ara no tenen cap grup classe tancat des que s’ha retornat de les vacances de Nadal.

L’altre centre calellenc on avui comença un cribratge massiu a gran part de la plantilla és a La Minerva. A primera hora del matí s’han rebut els tests i s’ha habilitat un despatx on els professors es prenen l’automostra. Irene Castellà, directora de l’escola, ha explicat que des del Departament d’Educació se’ls ha fet arribar una infografia i un videotutorial on s’explica com fer-se el test. En ser mitjançant l’autopresa per frotis nasal, la participació és voluntària. El cribratge es realitza per tal de fer tan segura com sigui possible la tornada després de les festes de Nadal.

Ens han arribat uns tubs amb una bossa de plàstic. Els professionals que es van a fer l’automostra, es desinfecten les mans i espai, hem habilitat un despatx amb la finestra oberta. Han de treure el pal, se l’han de posar a dins les dues fosses nasals durant 5 segons i tornar-lo a guardar dins el tub. Des del Departament ens han enviat una infografia i un vídeo sobre com s’havia de fer i la referent Covid del CAP també ens ha fet cinc cèntims.

Els resultats dels tests els sabran en un parell de dies. Castellà confia a obtenir uns bons resultats i que ningú surti positiu, malgrat assegurar que si surt un positiu estaran preparats per prendre les accions pertinents. En el cas dels centres educatius de primàries, si surt un positiu entre el professorat sí que s’hauria de confinar el grup classe. Igual que tots els centres escolars calellencs, a l’escola La Minerva es continuen aplicant tots els protocols marcats pel Departament: amb l’entrada esgraonada a l’escola pels diferents accessos, amb distància de seguretat, ús obligatori de la mascareta, els controls de temperatura, higiene i desinfecció i ventilació.

De fet, Salut, amb l’arribada del Gener ha actualitzat el protocol de ventilació a les aules coincidint amb rigorós fred d’hivern. Des de la setmana passada totes les escoles de Catalunya han rebut noves indicacions per ventilar l’espai. Segons l’anàlisi del CSIC, cada hora s’ha de ventilar durant 15 minuts, però no cal obrir totes les finestres sinó que amb una n’hi ha prou, i és preferible que no sigui la més propera a la calefacció. Tampoc no cal ventilar abans de començar les classes, sinó quan tothom és a l’aula. Aquestes són algunes de les puntualitzacions que revisen el protocol anterior.

Des del Departament d’Educació també es recomana que les aules s’escalfin amb les finestres tancades una hora abans de l’arribada dels alumnes. Quan acabi l’horari lectiu, s’ha d’obrir totes portes i finestres del centre com a mínim 30 minuts. Sempre s’ha de procurar també que la ventilació sigui creuada, és a dir, que hi hagi corrent d’aire.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat