L’Escola Pia s’adhereix al moviment #NoMoreMatildas per visibilitzar la dona en la ciència

matildas

L’Escola Pia s’ha sumat un any més a la Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència. Una iniciativa que vol posar en relleu la importància del gènere femení en el món científic i afavorir la seva presència i vocació per assolir la igualtat de gènere en aquest camp. Enguany, per commemorar l’efemèride que se celebra des de l’any 2015, l’Escola Pia ha decidit adherir-se a la campanya #nomorematildas, el moviment que vol donar protagonisme a totes les dones científiques que durant dècades han estat a l’ombra dels homes.

Un dels principals objectius de la iniciativa és aconseguir una major presència de les científiques en els llibres de text escolars, tant a primària com a l’Eso i Batxillerat, des de la convicció que, com a referents, aquestes dones podrien ser un estímul per despertar la vocació científica i tecnològica de les nenes. Ho ha explicat al programa La Ciutat la professora de l’Escola Pia, Marta Tarridas.

El moviment sorgeix per posar fi a la invisibilització que ha patit la dona en el món de la ciència al llarg de tota la història. En honor a la Matilda Joslyn Gage que va ser el primer activista que ho va denunciar. El moviment creu que la falta de dones en el món de la ciència és pels pocs referents femenins que hi ha que fomentin la vocació.

El moviment posa de manifest que si Einstein hagués estat dona, segurament avui dia el seu cognom no seria conegut, i els mèrits de la seva investigació i descobriments se’ls hauria emportat algun company o el seu marit. Aquest és el que es coneix com a “Efecte Maltilda” i assenyala la injustícia que han patit moltes brillants científiques a qui no se’ls hi han reconegut els seus propis mèrits pel sol fet de ser dones, com Lisa Meitner, Marietta Blau o Rasalind Franklin. De fet, l’Helena Rodrigo, estudiant del batxillerat científic de l’Escola Pia, ha posat d’exemple un exercici que van fer a classe, on no van saber relacionar cap dona científica amb els seus descobriments.

Quan et planteges a quines científiques coneixes t’adones que saps molt pocs noms. La setmana passada ho vam poder comprovar amb un joc que vam fer a classe on havíem de relacionar dones científiques amb els seus descobriments i no sabíem gairebé cap, més enllà de Marie Curie.

Ara amb l’adhesió dels centres educatius com l’Escola Pia, la iniciativa impulsada per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues vol recuperar el protagonisme d’aquelles dones científiques que mai haurien d’haver estat invisibles i fer, per fi, que a les escoles s’estudiïn els seus noms.

A banda d’adherir-se al moviment, l’Escola Pia també ha publicat un vídeo a través de les xarxes socials on professores i alumnes alcen la veu per visibilitzar les científiques i tecnòlogues.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat