El patronat de la Fundació Germanes Saula-Palomer gestiona un patrimoni valorat en 7 milions d’euros

Interior de Can Saula, cedit a l’Ajuntament de Calella

Calella i Llançà són les dues poblacions on hi ha ubicat el patrimoni immobiliari de les germanes Saula-Palomer, que ara gestiona el patronat de la fundació que porta el seu nom i que té com a principal objectiu contribuir a la formació universitària de joves amb pocs recursos d’arreu del país i que acreditin un bon currículum acadèmic. Aquí hi figuren un conjunt de cases davant la platja i dos locals comercials de la zona turística, vuit apartaments, i tres blocs de pisos de renda antiga del carrer Indústria; a més de les cases del carrer Sant Pere –on hi vivia Lolín Saula– i d’Església, recentment cedida a l’Ajuntament de Calella per al futur centre cívic i Museu Humet-Saula. Sumant-hi la col·lecció de pintura catalana, en total, uns 7 milions d’euros que el patronat de la Fundació Germanes Saula-Palomer vol conservar per donar així compliment a la voluntat de les tres: Pepita, Maria Teresa i Lolín Saula.

En una entrevista al programa La Ciutat, Haydee Ysmelda Vasquez, presidenta del patronat de la Fundació Germanes Saula-Palomer, ha explicat que treballen amb l’objectiu de preservar el patrimoni que van llegat i que només es plantejarien vendre’l en cas que necessitessin recursos per mantenir el programa de beques universitàries.

A Calella, els edificis més emblemàtics són la casa de Can Saula –al carrer Església– i la finca del carrer Sant Pere on vivia Lolín Saula. El patronat ha decidit llogar-lo.

Ens agradaria llogar-la tal com està a una família o institució (…) Les tres germanes donen llibertat al patronat perquè prengui les decisions necessàries per donar compliment als seus objectius fundacionals. Està autoritzat per vendre, llogar o cedir algun d’aquests immobles.

El patronat de la fundació celebra l’acord amb l’Ajuntament per convertir Can Saula en el futur centre cívic Germanes Saula-Palomer, amb la idea que es destini la primera planta de la finca a exposar les pintures de la col·lecció d’art del matrimoni Humet-Saula. Es tracta d’un conjunt d’obres molt quantiosa, principalment de pintures d’artistes catalans del segle XIX com Marià Vayreda, Lluís Graner i Ramon Martí Alsina. Es calcula que té un valor aproximat de 300.000 euros. Ho ha explicat Maria Àngels Vilella, vocal del patronat de la fundació.

Els vam haver de taxar per l’acceptació de l’herència i es tracta d’un pintura que ha baixat molt de preu (…) La intenció és conservar la col·lecció.

Durant l’entrevista a Ràdio Calella TV, el patronat ha insistit que gestionen el llegat de les tres germanes Saula-Palomer per complir amb el seu principal objectiu fundacional: becar els estudis universitaris de joves amb pocs recursos. Van començar dirigint-les a nois i noies de Calella i Llançà i ara la convocatòria està oberta a joves de tot Catalunya. Només aquí, aquesta última edició, s’han donat ajuts per un import de 70.000 euros.

Al principi va començar tímidament amb l’atorgament de beques a dos estudiants, un de Calella i un altre de Llançà. Però progressivament ha anat donant suport a més estudiants i ara atorguem beques a 9 estudiants a Calella. És important perquè atorgant beques per import de 70.000 euros l’any, només a Calella.

La presidenta del patronat, com va fer en la roda de premsa d’oficialització de l’acord amb l’ajuntament per la cessió de Can Saula, ha destacat l’estima de les tres germanes cap a la ciutat de Calella. Haydee Ysmelda Vasquez les ha definit com a tres dones generoses i discretes, i que aquest mateix tarannà ha marcat l’acció de la fundació que porta el seu nom, potser no del tot coneguda aquí. En aquest sentit, ha detallat d’altres ajuts en forma de patrocini que s’atorguen a entitats i institucions locals pel foment de la cultura i l’educació.

Patrocinem un dels premis juvenils dels Jocs Florals, donem ajuts als voluntaris de l’Hospital, 1.000 euros a l’any; als sardanistes, els donem uns 500 euros. Donem suport a la publicació del butlletí municipal, atorgant uns 4.000 euros l’any; i a la parròquia, a partir d’aquest any, els donarem uns 3.000 euros per fer cursos per a la població immigrada.

Haydee Ysmelda Vasquez, Silvia Tiffon i Maria Àngels Vilella, presidenta, secretària i vocal, respectivament; són les membres del patronat de la Fundació Saula-Palomer que han passat aquest matí pel programa La Ciutat de Ràdio Calella TV.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *