Del Gloria a la COVID-19, el malson de la pagesia

Quan els pagesos es començaven aixecar i a recuperar-se dels efectes devastadors que el temporal Gloria havia deixat al seu pas per la comarca, un altre xoc de realitat els ha vingut al damunt: la pandèmia de la COVID-19. Un malson del qual molts semblen que encara no han despertat, i és que asseguren que el 2020 estan sent un dels pitjors anys d’un sector ja molt tocat de per si.

Josep Busquets és el president de l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella (APPAC).

L’any 2020, si més no el que portem d’any, no el podem valorar de cap de les maneres positivament. Venim d’una tempesta Gloria que ens va picar, ara tenim a sobre aquesta pandèmia que ens està afectant molt, molt i moltíssim.

Tot i que el sector agrari pot seguir treballant per garantir l’abastiment d’aliments de primera necessitat, els pagesos de Calella asseguren que només una petita part de les collites estan tenint sortida, les que són verdures bàsiques com, cebes o patates. Però el producte de temporada s’ha quedat sense mercat. Els pèsols o les maduixes del Maresme, acaben llençats perquè no hi ha demanda.

Tot el que podríem considerar més bàsiques dins la verdura encara va tenint sortida, com cebes o patates, o coses més elaborats, com pèsols o faves, és un autèntic desastre, no té sortida. I tema fruita la maduixa, estem servint molt poques caixes a particulars i la resta acaba llençat, perquè no hi ha mercat.

I és que estan vivint una situació complexa en un sector que ja de per si, està molt tocat. Per això
aquesta mateixa setmana Unió de Pagesos ha reclamat als ajuntaments que permetin els mercats de productes frescos a l’aire lliure, tal com garanteix la resolució de Departament de Salut i de les disposicions del Reial Decret de l’estat d’alarma.

Tot el que són grans superfícies comercials poden seguir venent sense cap mena de dificultat, i poden tenir cues enormes de gent al Carrer esperant per adquirir productes, i al mateix un mercat setmanal amb molta menys afluència queda restringit. Ho entenem, però no ho compartim, perquè sempre tot acaba en deteriorament de la part més fluixa.

A més, els pocs treballadors que treballen en aquest sector a Calella han estat acomiadats. Un panorama que els agricultors defineixen de devastador.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *