Demà comença el període de prohibició de fer foc al bosc sense autorització

Es perllongarà fins el 15 d’octubre. L’objectiu és prevenir els incendis forestals. Cal tenir en compte que el 51% de Catalunya i el 65% del Maresme són zona forestal, en concret 24.000 hectàrees de boscos, 23 milions d’arbres o el que és el mateix, 54 arbres per cada habitant.

Els experts alerten que una guspira podria desencadenar un gran foc en el territori per l’acumulació de fusta morta als boscos pels efectes de la sequera i de l’escarabat Tomicus. Davant d’això, des del Consell Comarcal del Maresme es demana extremar les mesures de prevenció i davant de qualsevol columna de foc, trucar ràpidament al telèfon d’emergències 112.

La norma afecta tant als terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, com a la franja de 500 metres que els envolta. Especifica que no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura.

Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Les sol·licituds de les autoritzacions per fer foc en zona forestal i la franja de 500 metres que l’envolta s’han de demanar a les oficines comarcals del Departament d’Agricultura. Durant el període d’hivern, per fer foc a les zones citades no cal una autorització però sí que s’ha de comunicar prèviament.

La normativa també preveu, només per a l’eliminació de restes vegetals i restes de poda procedents de treballs agrícoles -com branques d’olivera i ametllers, vinya i restes vegetals procedents dels horts- la possibilitat de presentar les sol·licituds als ajuntaments. D’aquesta manera, els pagesos només han de fer un únic tràmit al seu ajuntament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *