[AMPLIACIÓ] Desconvoquen la vaga de metges de la sanitat concertada

Imatge d’arxiu

Metges de Catalunya i la patronal del sector concertat arriben a un acord que evita l’aturada dels dies 18 al 22 de febrer i que hagués afectat l’Hospital i el CAP de Calella.

El sindicat de facultatius ha pactat que el 15% de la jornada es dediqui a la formació i recerca, la regulació de les guàrdies localitzades, la supressió de retallades i l’establiment d’un temps de referència per pacient.

Xavier Lleonart, president del sector d’hospitals concertats, ha assegurat que ha estat una negociació complicada i que no s’han assolit tots els objectius que volien, però que hi ha millores suficients.

Ha estat una negociació dura, en principi com en tota negociació no hem assolit tots els nostres objectius però si entenem que hi ha millores suficients perquè, en un acte de responsabilitat i en voluntat també de no perjudica la ciutadania més del que ja ho està, doncs hem entès que encetem un bon punt de partida, per poder tractar totes aquestes millores i per poder intentar dignificar la professió i millorar la qualitat de l’atenció a la ciutadania. En concret hi ha aspectes d’aquest acord que valorem molt positivament, com són el fet de fer millores en la qualitat assistencial sobretot de moment, a l’atenció primària.

El sindicat mèdic considera que el pacte és doblament significatiu, perquè a més de les reivindicacions assolides, suposa la certificació d’un espai propi de negociació. Per això, es crearà una Comissió Bilateral, que treballarà mensualment, per tractar i definir solucions per a qüestions assistencials, laborals i professionals.

Així doncs, des de Metges de Catalunya asseguren que l’atenció primària concertada obté millores determinants. Com que el nombre màxim de visites diàries per metge sigui de 28, amb un temps de 12 minuts per visita. Per aconseguir-ho s’assignarà una mitjana de 1.300 pacients a cada metge de família i es compensarà aquells que allarguin la seva jornada.
El pacte també inclou l’eliminació de la retallada salarial del 5% als metges interns residents (MIR) i la millora de les condicions laborals de les dones embarassades, amb reduccions de jornada i l’exempció de fer guàrdies a partir de la 20a setmana de gestació.

D’altra banda, l’acord també frena la contractació temporal, amb l’objectiu que a finals de 2022 la taxa de temporalitat no sigui superior al 8% de la plantilla.

Per contra, Lleonart també ha assegurat que la recuperació salarial que esperaven no ha pogut ser.

Som els facultatius, pràcticament d’Europa pitjor pagats. I això, aquesta recuperació no ha pogut ser, no s’ha pogut reconèixer. […] Però és cert que hem començat a millorar totes les condicions dintre dels col·lectius de facultatius i facultatives. I per tant és un inici que entenem que és prometedor.

S’ha desconvocat després de reunir aquest divendres el sindicat amb les patronals Unió Catalana d’Hospitals (La Unió), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (Aces), amb mediació de la Conselleria de Treball de la Generalitat, i després de dues reunions de negociacions anteriors.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *