Dolors Rovira: “En aquell Ajuntament on era l’única dona, no vaig tenir cap tipus de facilitats”

Calella ha descobert la segona placa del projecte “Amb nom de dona” que recorda i reconeix totes les calellenques que, en algun àmbit, han obert camí. Dolors Rovira ho va fer en la política municipal quan l’any 1983 va convertir-se en la primera regidora de la història. Ella va encapçalar la candidatura d’Esquerra en les segones eleccions de l’etapa democràtica i això li va permetre ser la primera veu de dona que es va sentir dins la institució. Ahir va parlar de com va viure aquells anys i va reconèixer que va haver de sortejar algunes dificultats. En l’acte va estar acompanyada de l’alcaldessa Montserrat Candini, la primera dona que presideix l’Ajuntament de Calella, i de l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui en els últims temps s’ha significat per reivindicar la plena igualtat entre dones i homes.

La font del mirador de Lluís Companys ja porta el nom de Dolors Rovira, qui ahir parlar amb emoció i agraïment d’haver rebut aquest reconeixement per part de l’Ajuntament de Calella, recordant que va ser ella la primera dona que va entrar a la institució.

En aquell ajuntament on era l’única dona, no vaig tenir cap tipus de facilitats per dur a terme la meva tasca. Aprofito pe agrair la confiança als companys d’ERC per donar-me l’oportunitat d’encapçalar la llista ara fa 38 anys.

En el seu parlament, Rovira va celebrar que des de l’Ajuntament s’hagi impulsat el projecte per batejar espais públics amb vuit noms de dona. La idea és crear un circuit que els uneixi per testimoniar la seva contribució en la lluita per la plena igualtat. L’homenatjada també va referir-se a l’elecció del lloc on el seu nom quedarà per a la història local.

És un honor que la font estigui en aquest espai dedicat al president Lluís Companys. Novament us vull donar les gràcies per la iniciativa “Amb nom de dona” que reivindica el paper de les dones a la nostra ciutat.

Rovira va agrair el reconeixement davant de molts dels membres de l’actual consistori: grup municipal d’Esquerra, el seu partit; i també del Govern, encapçalat per la primera dona alcaldessa que ha tingut la ciutat. Montserrat Candini va posar de relleu que Rovira és referent per a moltes dones que després d’ella van implicar-se en la política municipal.

Si alguna cosa tenim les dones és resiliència. I capacitat de lluita, de tirar endavant, de ser tossudament com volem ser, i lluitar per aquest espai que ens toca a la societat. Per tant, Dolors, moltíssimes gràcies per aquests 38 anys abans, quan tu vas posar la llavor.

L’acte va comptar amb la presència de l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui va assegurar que la feminització del nomenclàtor en pobles i ciutats del país és un deure històric i també ètic. I en aquest sentit, va llançar una proposta a l’actual consistori.

Us encoratjo no només a posar nom de dona a espais públics sense noms, o a nous carrers; us encoratjo a canviar noms de carrers. Perquè en el nomenclàtor les dones no poden fer un pas endavant si els homes no en fan un al costat o enrere. I com que estic segura que hi ha molts carrers amb noms de Sants, no s’enfadaran si els posem nom de dona, que per això són sants.

El projecte “Amb nom de dona” es va encetar amb la inauguració de la font Maria Teresa Salom a la Plaça de l’Ajuntament. Les altres calellenques escollides són Maruja Toledo, Júlia Liquete, Quimeta de La Roda, Montserrat Giró, Mercè Oliva Mena i Pepita Bonet.

Després de la inauguració de la font de Dolors Rovira es va fer l’obertura de portes de la nova exposició de l’Ajuntament Vell titulada “3 dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” que es podrà visitar fins a finals de novembre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *