Dos dels 17 casos del brot d’impetigen que ha confirmat Salut s’han detectat al Maresme

L'impetigen acostuma a afectar a infants d'entre 2 i 6 anys

El Departament de Salut ha enviat una circular informativa als centres educatius de la província de Barcelona confirmant l’aparició d’un brot d’impetigen que, pel moment, ha afectat 17 menors d’edat, dos dels quals s’han detectat a la comarca del Maresme. Sense més precisió. És una infecció bacteriana a la pell, que no és greu i que es tracta mitjançant antibiòtics. Com que és altament contagiosa, es demana evitar el contacte amb d’altres nens o adults fins que no hagin passat entre 24 i 48 hores de l’inici del tractament.

El doctor Paco Codina, del servei de Pediatria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha assegurat que la xifra de casos no és alarmant i que, de fet, l’impetigen és una malaltia molt freqüent entre la població infantil.

L’habitual és que siguin nens en edat escolar, entre 2 i 6 anys, que és on es concentren majoritàriament els casos cada any. La pell presenta una ferida humida, que treu una mica de líquid que acaba fent crosta. És una infecció crostosa en una lesió de la pell.

El pediatra, que ha llançat un missatge de tranquil·litat després que Salut hagi informat del brot d’impetigen, ha explicat que les lesions a la pell es localitzen principalment a la boca i el nas, que són les zones més humides de la cara.

El tractament es simple, per mitjà d’un antibiòtic, ja sigui per via oral o aplicant una crema. Cal guardar 24 hores a casa per evitar contagiar-lo a la resta de companys de classe.

S’ha de fer una neteja bona de la ferida i posar una pomada antibiòtica dos o tres cops al dia durant una setmana, aproximadament. És una malaltia força contagiosa i, per tant, resulta important que fins que no passin 24 hores de l’inici del tractament, el nen no vagi a l’escola i no estiguin en contacte amb d’altres nens.

I en la fase contagiosa, evitar el contacte físic o per mitjà d’utensilis i roba de vestir i de la llar. També rentar la roba cada dia amb aigua calenta i portar les ungles curtes i netes.

El doctor Paco Codina ha explicat que l’impetigen és una infecció molt comuna i que aquest any se n’han donat més casos.

Potser hi ha més contacte entre els nens, hi ha múltiples raons. Potser s’ha allargat més l’estiu perquè estem en una tardor estiuenca i per això tenim més casos.

L’afecció es reprodueix habitualment durant l’estiu i principis de la tardor, afavorida per la calor i la humitat. L’últim brot que es va detectar a Calella va ser l’estiu del 2017, amb 26 casos confirmats per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista al doctor Paco Garcia, del servei de Pediatria de la CSMS. 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *