El CAP, primera línia contra la Covid-19

Imatge d'arxiu

Una falsa sensació de buidor. És el que la majoria de pacients pensen quan entren al CAP de Calella. A diferència del que era habitual, ara la sala d’espera del Centre d’Atenció Primària és pràcticament buida i els telèfons no paren de sonar. Aquesta és la nova realitat dels 436 centres d’atenció primària de tot Catalunya, que han incrementat notablement la seva feina tot i reduir les visites presencials. Els centres s’han transformat per complet durant els darrers mesos per fer de para-xocs del coronavirus. Són el primer filtre i la primera porta a la qual els veïns truquen quan no es troben bé.

El CAP de Calella des del mes de juliol no para de fer PCR, i també fan el seguiment, una tasca afegida la feina habitual, en plena època de vacances, quan molts dels professionals han decidit descansar i desfer-se de la pressió acumulada dels darrers mesos. Una pressió que torna anar en augment davant d’una possible segona onada. Anna Pérez és infermera al CAP de Calella.

Els pacients continuen tenint malalties cròniques, continuen requerint consultes que no són covid-19… Estem atenent molta demanada després d’uns mesos amb molta pressió psicològica i cansament. I a més, ara coincidint amb època d’intent de descans del personal per agafar forces pel que possiblement és una segona onada. No sabem el que vindrà i ens hem d’anar adaptant cada vegada. Ens sentim sota una pressió immensa.

I és que a més de la Covid, el CAP també ha de seguir fent les seves consultes habituals. Moltes les fan de manera telemàtica, però d’altres presencialment, amb uns protocols molt estrictes.

El volum de consulta telefònica és molt més alt que el volum que tenim de cita presencial. Quan la gent ve al cap té una falsa sensació que no hi ha ningú ara, perquè intenten fer-ho tot telemàticament i deixar unes poques per exclusivament presencial. No podem barrejar gent a les sales d’espera. Tenim una pressió molt important a sobre, hem après a treballar d’una altra manera.

Des del mes de juliol la feina al CAP de Calella ha anat en augment i el volum de PCR que fan setmanalment s’ha multiplicat en les darreres setmanes. Tots els pacients que puguin ser sospita de Covid-19 se’ls hi fa la PCR.

No puc dir exactament el número de PCR que fem setmanalment. Però l’augment del volum sí que ha estat totalment exponencialment d’ençà que vam començar a fer les PCR a principis de juliol. Hi ha hagut més casos, a més casos més contactes estrets, i més casos altre cop…

Ara, amb l’arribada de la tardor als Caps, la primera trinxera de la lluita contra la Covid-19, se’ls ha presentat un nou repte: la grip. Aquest any hauran de saber detectar què és grip i què és covid. És per això que la infermera Pérez argumenta que caldrà fer molts més PCR i animar a la població per vacunar-se més que mai de la grip.

Serà molt difícil. Els símptomes són molt similars per tant tindrem molta feina en discernir. Segurament acabarem fent motles PCR per distingir que és Covid i que és grip.

La mascareta, la distància, i el bon rentat de mans, segueixen sent les mesures més efectives per evitar contagis, tant de Covid-19 com també de la grip.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *