El Dr. Pere Puig recopila els 450 anys d’història de l’Hospital Sant Jaume en el seu nou llibre

El Dr. Pere Puig, metge cirurgià i cap de patologia Mamària de la corporació durant molts anys, ara ja jubilat, ha recopilat en un llibre els 450 anys d’història de l’Hospital Sant Jaume de Calella. En ell, amb un gran treball de recerca i investigació, detalla tots els canvis que ha tingut l’hospital des del 1547 fins a l’actualitat. Segons relata el Dr. Puig en una entrevista a La Ciutat de Ràdio Calella, l’hospital té dues històries, des del 1940 cap endavant, on es va ampliar després de quedar devastat per la Guerra Civil, i d’aquest mateix any cap enrere, de la qual diu que “és una història molt diferent”.

El Dr. Pere Puig ha escrit un llibre sobre l’actual Hospital Sant Jaume de Calella i els seus 450 anys d’història. Des de 1547, moment en què va néixer el primer “hospital” de Calella, una petita caseta on s’atenien orfes, nens abandonats o gent que no tenia diners per anar a un hostal. Tot girava entorn el concepte d’hospitalitat, segons l’autor del llibre.

El concepte d’hospital a l’edat mitjana, era el concepte d’hospitalitat, és a dir d’atendre els necessitats, però no atendre’ls només en la seva malaltia, sinó també en tots els aspectes de la seva vida. Se’ls hi donava menjar, roba… Tot això era el concepte d’hospitalitat.

Aquesta primera “casa”, va començar a créixer a partir de l’any 1864, fins aleshores tal com assegura l’autor “va sobreviure com va poder”. Va ser el canonge de la seu de Barcelona, Tomàs Sivilla, qui va engegar l’ampliació de l’hospital. Segons el Dr. Puig,un benefactor anònim, que podria ser el mateix bisbe, va deixar una aportació econòmica que va permetre enderrocar l’hospital per fer-ne un de nou.

Comença a créixer l’any 1864. Un personatge molt important de Calella, Tomàs Sivilla, va aportar una deixa d’un benefactor anònim, que jo crec que era ell mateix. Aquesta casa es tira a terra i es fa un edifici nou d’una planta baixa i un pis, similar al que hi havia, però més gran.

L’autor ha reivindicat el gran sentit de pertinença que tenen els calellencs i calellenques envers l’Hospital de Sant Jaume. Ha assegurat que no és només un hospital sinó que és “el nostre hospital” i que això és el que queda d’aquella primera caseta.

El que queda és l’última frase de la portada del llibre: un hospital que neix del poble pel poble. Van ser els habitants de Calella qui van voler un hospital, de pobres en aquella època, però que al llarg dels segles la resiliència del calellenc ha fet que vagi creixent. L’hospital sempre ha sigut molt volgut per la gent de Calella, sempre ha sigut el nostre hospital. És aquest esperit de pertinença.

Tots els beneficis que es recaptin de la venda d’aquest llibre, aniran destinats per l’Associació d’Amics de l’Hospital (AVAH). Tots els interessats a comprar un exemplar ho poden fer a través del telèfon de l’encenall i a la llibreria La Llopa. Els voluntaris de l’AVAH també els estan distribuint.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *