El Govern català aprova limitar les noves construccions al litoral

El nou Pla Director Urbanístic del litoral català, entre el Maresme i l’Ebre –incloent el Garraf i tota la costa de Tarragona– aplica criteris de sostenibilitat en les previsions de creixement dels planejaments urbanístics dels 41 municipis que aplega. Se n’ha fet una revisió i els resultats passen per limitar, de forma genèrica, el desenvolupament de nous sectors i la construcció d’habitatges. Es calcula que, un cop s’aprovi definitivament el document –ara a exposició pública perquè s’hi puguin fer reclamacions– es reduirà en un 44% el nombre d’edificacions previstes. L’objectiu és posar fi a l’urbanisme desfermat i evitar la creació de noves urbanitzacions allunyades dels nuclis que obliguen a fer desplaçaments en vehicle privat, amb un alt cost ecològic. La revisió també afecta als plans de creixement de Calella.

L’actual Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat l’any 2005 contempla la possibilitat de creixement de la ciutat en 88,25 hectàrees de terrenys rurals i agrícoles, repartits per vuit sectors urbanístics entre la carretera N-II i la C-32. Són el SUD-1 Camí Fondo, SND-1, SUD-2 El Raig, PEMU El Raig, SUD-3 Valldebanador, SUD-4 Riera Capaspre Central, SUD-5 Sant Quirze i SUD-6 d’activitats econòmiques i industrials. En tot aquest àmbit, el planejament hi permet la construcció de 3.126 nous habitatges, la majoria a l’entorn de la part alta de la Riera Capaspre, que és un sector catalogat de residencial i pendent de desenvolupament.

El Pla Director Urbanístic encarregat pel Departament de Territori, i que acaba d’aprovar el Govern català, proposa reduir aquest creixement en 44 hectàrees i impedir la construcció de 2.197 habitatges. Tot i que no en fa la distribució per sectors, a tot l’àmbit només se n’hi podrien edificar 961. Els resultats de l’estudi s’han presentat aquest divendres, tot indicant els paràmetres de reducció per municipi.

Quadre de proposta de modificació del planejament urbanístic de Calella (Font: Territori)

Quadre de proposta de modificació del planejament urbanístic de Calella (Font: Departament de Territori)

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que l’objectiu del Pla és posar fi a l’urbanisme desfermat i decidir on es pot construir i on no, amb criteris de sostenibilitat. El pla també pretén frenar el model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis principals, que obliga a fer desplaçaments en vehicle privat, amb un alt cost ecològic. Es calcula que impedint aquestes edificacions es deixaran d’emetre a l’atmosfera gairebé dues tones de CO2 cada any.

Quan es van iniciar els treballs de revisió de les perspectives de creixement urbanístic del litoral català, l’Ajuntament de Calella va aplicar una moratòria en la tramitació de projectes urbanístics i la concessió de llicències per realitzar obres als sectors afectats. La suspensió no afecta els projectes d’urbanització o construcció que ja estan en marxa, o les obres de reforma, rehabilitació o ampliació de les edificacions existents en aquests sectors. Tampoc el SUD-4 i el SUD-5, que en queden exclosos.

Fitxa del Pla director d'Urbanisme. Els sectors del POUM de Calella en revisió (àmbar) i on s'ha decretat la suspensió de llicències (vermell). Font: Departament de Territori

Fitxa del Pla director d’Urbanisme. Els sectors del POUM de Calella en revisió (àmbar) i on s’ha decretat la suspensió de llicències (vermell). Font: Departament de Territori

Es mantindrà fins que s’aprovi definitivament el Pla Director Urbanístic, previsiblement durant el 2023.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *