El Govern espanyol descarta ara posar peatges a les autovies si la proposta no té consens polític

abalos

La proposta espanyola d’incloure un sistema de peatges a les autovies de titularitat estatal, a partir del 2024, només es tirarà endavant si té el suport dels partits polítics del Congrés dels Diputats. Així ho va matisar ahir el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, responent a la pregunta d’un senador del PP.

Ábalos va demanar consens per a la mesura inclosa en el pla de recuperació que s’ha presentat a Brussel·les per demanar fons europeus. El ministre de Foment va dir que el Govern espanyol vol ara obrir el debat i que quan hi hagi una proposta en ferm i definitiva es portarà a les Corts.

Volem abordar el debat, només això. Som conscients que hem de fer una reflexió sobre com mantenir la xarxa de gran capacitat, però això no és un problema nou. El com i el quan ho haurem de decidir entre tots, si és possible. Ara no hi ha res concretat al respecte.

En el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el Govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos va remetre a Brussel·les per demanar fons estructurals es preveu la incorporació de peatges a tota la xarxa d’autovies estatals d’aquí a 3 anys, el 2024. La intenció és que el nou sistema permeti afrontar la despesa de manteniment dels 12.000 quilòmetres de vies d’alta capacitat que hi ha a l’Estat.

La mesura va despertar la indignació de la Generalitat de Catalunya, que va acusar al Govern espanyol d’haver pres una decisió unilateral que podria comportar que convisquin dos models de pagament en un mateix territori. A Catalunya, el 50% de les vies d’alta ocupació depenen de la Generalitat, mentre que l’altra meitat les gestiona l’Estat. El conseller de Territori i Sostenibilitat s’ha tornat a refermar en l’aposta catalana pel model de vinyeta, com a sistema de tarifa plana assimilable al que ja existeix en territoris com Suïssa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat