Esquerra proposa implementar un model d’economia circular a Calella

Esquerra proposa aprofitar la vida útil dels productes de consum per reduir la generació de residus

L’objectiu residu 0 i l’aprofitament màxim dels productes de consum a partir de la reutilització i el reciclatge defineix el model d’economia circular que Esquerra proposa implementar a Calella. Així ho va traslladar a la darrera reunió de la taula d’emergència climàtica, amb l’ànim de treballar en un pla d’impuls que compti amb el consens d’agents polítics, econòmics i socials, i que això afavoreixi de retruc els bons hàbits ciutadans de respecte mediambiental.

La regidora d’Esquerra, Míriam Sellés, apunta que el canvi de paradigma econòmic que es busca desenvolupar a partir del pla requereix que es treballi de forma participativa i buscant el màxim consens.

Fer una trobada de forma participativa amb agents locals que permeti establir quins són projectes prioritaris adaptats a la realitat calellenca. Tenint en compte el nostre teixit econòmic i productiu, i les nostres potencialitats a nivell de recursos. Entenem fonamental que es faci de forma participativa.

Per Esquerra, a més dels partits polítics i de la pròpia ciutadania, l’eficàcia del pla passa per la implicació dels agents econòmics de Calella, entre els quals els empresaris hotelers.

La idea és que marqui una estratègia d’economia circular amb accions que poden afectar diversos àmbits. Per exemple, tot allò que té a veure amb la fiscalitat associada a la generació de residus i els consums energètics.

Des de l’estudi de mesures econòmiques i fiscals a nivell de tributs, per exemple incloent una bonificació per l’ús de la deixalleria o modificar l’IBI i l’impost de construcció per a edificis amb sistemes d’energies renovables. Són algunes idees de coses que s’han d’estudiar. O per exemple les campanyes de conscienciació de consum responsable o les polítiques de residus a nivell preventiu.

Esquerra explica que hi ha catàlegs d’experiències d’economia circular que ja desenvolupen altres ciutats i es podrien prendre de referència. En aquests, a tall d’exemple, també es parla de la compra pública o de com acabar amb el malbaratament alimentari.

Seria molt interessant estudiar un obrador social o una plataforma per la gestió d’excedents alimentaris que connecti establiments amb menjadors i entitats socials. Té el seu punt de complexitat sanitari i logístic, però s’hauria de fer un esforç per estudiar totes les opcions.

Els republicans van exposar la proposta durant la taula d’emergència climàtica celebrada la setmana passada i, segons ha dit Sellés, el Govern va avançar que ja es podrien començar a treballar propostes concretes en la pròxima convocatòria. A més, hi ha la idea de traslladar els resultats de les sessions de treball al conjunt de la ciutadania.

Finalment es va establir que es farien sessions informatives obertes a la ciutadania, que s’haurien d’haver fet cada trimestre, i en aquesta reunió se’ns va dir que es miraria de convocar-la abans de l’estiu. Des d’aquest punt de vista, satisfets.

En declaracions a Ràdio Calella TV, la regidora d’Esquerra ha dit que la futura incorporació del tècnic de l’àrea de Medi Ambient a la plantilla de l’Ajuntament de Calella afavorirà i reforçarà l’estratègia local de lluita contra el canvi climàtic.

Pendents de l’auditoria a Urbaser

El novembre del 2020 es va aprovar la moció de Calella en Comú per auditar l’empresa concessionària del servei municipal de neteja viària i recollida de la brossa a partir de l’escàndol de Las Vegas. Un vídeo en què es veia un camió de la brossa que barrejava el contingut de dos contenidors de separada que havia posat l’establiment hoteler. A mitjans de febrer es va fer l’encàrrec a Jordi Gabarró Sust per un import de 10.200 euros i, des de llavors, no se’n tenen altres notícies.

Davant d’això, Esquerra va presentar una instància el mes de març preguntant per objectius i tempos de l’auditoria. Així ho ha confirmat la regidora Míriam Sellés, que explica que els resultats s’haurien de tenir al cap de dos mesos d’iniciar-se els treballs i que ells reclamaran que siguin totalment públics.

Es preveu que la durada aproximada de l’auditoria sigui de dos mesos. Però no s’ha concretat, o jo desconec, la data d’inici i se’ns fa difícil saber quan tindrem els resultats (…) Hi ha d’haver absoluta transparència i més en una qüestió com aquesta, que afecta al conjunt de la ciutadania.

Esquerra recorda que el Govern Municipal ha de vetllar per la millora i la qualitat del servei que presta la concessionària i que, per garantir això, va demanar tenir accés a les actes de les reunions periòdiques que han de mantenir les dues parts, segons consta en les clàusules del contracte.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *