El Grup d’Astronomia prepara un cicle de conferències per aquest dissabte

cosmos

El Grup d’Astronomia Amics de Calella (G.A.A.C.) ha preparat per a aquest dissabte una jornada de divulgació astronòmica sobre el cosmos i l’astrofísica. Es farà a Can Saleta i comptarà amb la presència d’experts i científics que oferiran conferències per parlar sobre l’univers, tot el que l’envolta i els reptes futurs per l’astronomia. Tot plegat, en una jornada intensiva que començarà a les 11 h del matí i finalitzarà a la nit amb una plantada de telescopis a Pineda. L’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia a través del grup d’astronomia.

La jornada començarà a les 11 h amb una xerrada anomenada “La fortuna de la vida” de l’astrofísic, escriptor i col·laborador de ràdio, Joan Anton Català. Li seguirà a les 12.30 h una conferència del calellenc i astrofísic, Joan Bachs, sobre el costat fosc de l’univers. Bachs està actualment fent un doctorat a la al Centre d’Astrofísica i Gravitació de l’Institut Superior Tècnic de la universitat de Lisboa. El torn de tarda (17 h) l’encetarà l’astrofísica i membre de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB, Anna Ferré-Mate. La seva xerrada es titularà “A la recerca de la galàxia relíquia perduda”. La jornada la tancarà a les 18:30 h el doctor en prehistòria, Oriol Font, amb una xerrada-debat sobre el més enllà de la via làctia.
El president del grup d’astronomia, Joan Palau, ha explicat que el torn de matí, és el que aglomera les xerrades més generalistes i les de tarda són més específiques pels entesos en astronomia.

Dins de tota la jornada, les xerrades de matí són uns divulgadors, perquè m’entenguin, per a tots els públics. Les de la tarda ja són per a un nivell més expert i per a persones que tingui uns certs coneixements d’astronomia.

El president del grup ha explicat que la jornada té per objectiu apropar a tothom la cultura científica. Diu que feia temps que volien organitzar un acte com aquest, però que la Covid els hi ho va impossibilitar.

Feia temps que teníem la idea de poder fer una jornada d’aquestes, però amb la Covid i d’altres circumstàncies no hem pogut. Aquest any com diferents membres de l’associació tenen un aniversari rodó, 50 i 60 anys, hem decidit fer-los aquest regal. Serà una jornada oberta a tothom de cultura científica, és una ocasió única.

Per concloure la jornada i si el temps els hi permet, el grup té pensat fer una plantada de telescopis a Can Martorell, a Pineda. Palau ha explicat que esperen poder veure júpiter i saturn, el triangle d’estiu i la nebulosa de Dumdbell.

Anirem a un lloc que hem trobat a Pineda, amb poca contaminació lumínica. Podrem veure júpiter i saturn, el triangle d’estiu. Intentarem veure la nebulosa de Dumbbell i la nular de Lira… això dependrà de les circumstàncies climàtiques.

Totes les conferències, tant les del torn de matí, com les del torn de tarda són gratuïtes. Això si, cal confirmar l’assistència enviant un correu a grupastronomic@yahoo.es o trucant al 659 04 83 36. La jornada també es retransmetrà en streaming pel canal del grup d’astronomia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *