El Jutjat de Pau de Calella rep “molts poques” sol·licituds de canvi d’ordre dels cognoms dels fills

Francesc Xavier Ten, titular del Jutjat de Pau de Calella i president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella les derivades que tindrà l’entrada en vigor de la reforma del Registre Civil, prevista inicialment pel pròxim 30 de juny. Alerta però que una iniciativa del PP, en tràmit al Senat, podria tornar a ajornar-la altres dos anys més.

La cambra alta espanyola està tramitant una modificació de la Llei de Registre Civil perquè, a petició del grup popular, quedi en suspens la previsió de suprimir la prevalença del cognom patern. La idea era que els dos progenitors haguessin d’arribar a un acord a l’hora de determinar l’ordre dels cognoms.

“Es podria ajornar l’entrada en vigor del text fins el 30 de juny del 2019, i així consta al Butlletí Oficial de les Corts Generals del Senat, amb data de 24 de maig del 2017 (…) Ens trobariem amb la circumstància, i així ho advertim des de l’Associació Catalana en pro de la Justícia, que d’un cas únic en la història legislativa des de la Constitució d’una llei s’hagi ajornat fins a tres vegades”, ha manifestat Francesc Xavier Ten, president de l’entitat dels juristes catalans i titular del Jutjat de Pau de Calella.

El titular del Jutjat de Pau de Calella, responsable del Registre Civil, ha indicat que des del 2000 han tramitat molt poques sol·licituds d’intercanviar l’ordre dels cognoms dels pares. Està permès des de fa 17 anys, sempre i quan els dos pares facin una declaració de mutu acord.

“Hi ha hagut molts pocs casos en què s’ha fet la inversió de l’ordre dels cognoms. I sempre que es faci, que es posi primer el de la mare, això també afecta a la resta de fills de la parella. Igualment, quan el fill compleixi els 18 anys, podrà instar a canviar-los”, ha explicat.

Ara però l’entrada en vigor està en l’aire, així com el reglament a partir del qual se n’haurà de fer l’apliació. Amb tot, Ten opina que podria crear algun tipus d’inseguretat jurídica, especialment per al personal del Registre Civil que són els que n’han de donar compliment.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Francesc Xavier Ten, jutge de Pau de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *