El Maresme inaugura una planta pilot que regenera l’aigua que s’aboca al mar

Prova pilot al Maresme per reaprofitar les aigües depurades que s’aboquen al mar. S’està duent a terme a l’estació que hi ha a la capital, a Mataró, que és una de les més grans que hi ha a la comarca. S’hi ha instal·lat un sistema de filtració per membranes que permet obtenir una qualitat d’aigua òptima per al seu ús industrial, agrícola o per a la neteja viària i reg de parcs i jardins. Cada dia se n”aconsegueixen 50 metres cúbics que, pel moment, no s’estan utilitzant amb aquestes finalitats, a l’espera de la certificació per part de l’ACA. El president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, ha dit aquest matí a LA CIUTAT que cal adaptar les infraestructures del territori a l’actual context d’emergència climàtica i a episodis de sequera que passaran a ser una tònica. Ha advertit que la priortitat a l’àmbit de l’Alt Maresme és cuidar l’aqüífer de la Tordera i evitar-ne la salinització. D’allà en surt el 60% del consum d’aigua de boca de la zona.

La xarxa de depuradores del Maresme – integrada per onze infraescturures de major o menor capacitat de tractament – aconsegueixen “netejar” les aigües brutes del clavegueram per abocar-les a la mar amb un mínim de qualitat. Ara, a la de Mataró s’està provant una nova tecnologia que permet fer-li un segon nivell de tractament per no haver-les de llençar i donar-li un ús. En aquest cas, perquè es pugui aprofitar per la indústria agrícola o industrial, i fins i tot, regar parcs i jardins i netejar carrers i places, sense haver de consumir aigua potable, que és la que surt de l’aixeta.

És una iniciativa del Consell Comarcal del Maresme que compta amb el cofinançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que s’ha inaugurat coincidint amb un dels episodis més greus de sequera. Francesc Alemany és el president de l’ens comarcal.

Si no tinguéssim sequera, els rius alimentaríen els aqüífers i embassaments i no tindríem problema. Ara, hem de ser molt més eficients en la gestió. Com? Aprofitar l’aigua depurada i, en comptes de llençar-la al mar, regenerar-la amb una seria de processos per tornar-la a injectar al circuit.

De la planta pilot de regeneració en surten diàriament 50 metres cúbics d’aigua regenerada, a la qual s’hi podria aplicar un tercer nivell tractament del qual en resultaria un recurs amb la qualitat òptima per al seu consum de boca o, en el cas de l’Alt Maresme, injectar-la directament a l’aqüífer de la Tordera, que s’està ressentint de la pressió de consum que hi ha actualment i això el posa en situació de risc per salinització.

De fet, el Consell Comarcal del Maresme – que és l’administració competent a l’estació que hi ha a la pedrera de Montpalau (Tordera) – té previst demanar a l’ACA que ho autoritzi i, a més, que activi els tràmits per connectar-la directament amb l’aqüífer per mitjà d’una canonada. És un dels temes que es portaran al ple del pròxim mes de febrer.

Contractar de forma urgent les obres necessàries per construir la canonada que uneixi la depuradora de l’Alt Maresme amb l’aqüífer de la Tordera, i fer les modificacions a la depuradora perquè de forma industrial es pugui regenerar.

L’aqüífer de la Tordera està integrat al sistema Ter-Llobregat i abasteix d’aigua 11 poblacions de l’Alt Maresme, entre elles Calella. A la zona, el 60% del consum d’aigua de boca prové d’aquest magatzem que està a tocar de la mar; la resta s’obté de la dessalinitzadora. Segons Alemany, garantir les reserves també té connotacions econòmiques.

Un litre d’aigua depurada i regenerada val 10; un litre dessalinitzada, val 60. L’orde de magnituds és enorme. Si deixem de llanár aigua al mar no serà necessari estirar tant de la dessalinitzadora i els costos es rebaixaran de forma escandalosa. Ara, aquí no estem acostumats a pagar el que realment val l’augua.

El conseller Mascort a l’acte d’inauguració de la planta pilot de Mataró

La setmana passada, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, va inaugurar oficialment la planta pilot de regeneració d’aigua ubicada a l’EDAR de Mataró. També hi era el director de l’ACA Samuel Reyes, el delegat del Govern a Barcelona Joan Borràs, i càrrecs electes comarcals. I és que la intenció, és que el sistema que està en funcionament a Mataró es repliqui a la resta d’infraestructures que hi ha a la comarca.

La instal·lació pionera ha estat cofinançada entre l’ACA i el Consell Comarcal del Maresme, amb una inversió de 341.452 euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *