El Maresme supera els 7 milions d’euros en ajudes per a beques menjador

Fa dos anys de l’esclat de la pandèmia i les economies familiars continuen ressentides pels seus efectes. Tant és així que moltes famílies han hagut de recórrer als ajuts de menjador escolar que atorga el Consell Comarcal i que s’han vist augmentats en un 27% respecte a l’any passat. A Calella, 526 alumnes s’han acollit aquest ajut per fer front a la despesa del menjador escolar. Són 64 més que el curs 2021. En els darrers dos anys, les sol·licituds per aquest ajut han crescut en gairebé un 30%.

El Consell Comarcal del Maresme ja ha superat els 7 milions d’euros destinats a beques menjador durant aquest curs 2021-2022. Una convocatòria viva a la qual cada mes presenten sol·licitud més famílies. El conseller de Serveis a les Persones, Marc Bosch, ha indicat que des de l’inici de curs s’està ajudant a sufragar aquesta despesa a 9.129 famílies maresmenques.

Parlem de 9.129 beques concedides i superem els 7 milions d’euros. Veiem un increment de sol·licituds any a any, abans de la pandèmia estava estabilitzat, però d’ençà del 2020, cada curs s’ha disparat.

Per a l’atorgament dels ajuts es tenen en compte els criteris establerts en les bases de la convocatòria i que fan referència a la situació socioeconòmica de la família o la valoració de l’equip de serveis socials del municipi de residència de cada alumne. De cara a l’any vinent, però, el Consell Comarcal ja ha anunciat que està treballant per poder atorgar beques menjador a famílies en situació d’irregularitat administrativa i facilitar així l’accés a la beca menjador a més alumnes en situació de risc.

L’any que ve ampliarem els criteris per casos de vulnerabilitat social. Ens trobem amb alumnes de famílies que estan en situació administrativa irregular i tenim dificultats per fer la concessió. Hisenda només et permet donar beques si la família té NIE o NIF. I ara estem buscant els mecanismes per concedir beques aquestes persones perquè ens adonem que hi ha moltes situacions de vulnerabilitat.

Aquests canvis en les bases de la convocatòria arriben després que diverses famílies de la comarca es manifestessin a les portes del Consell Comarcal denunciant que no se’ls havien concedit les beques per no disposar d’un NIE o NIF.

Tot plegat en un moment on la primera radiografia que es fa a Catalunya sobre l’impacte de la pandèmia ha alertat d’un augment de la pobresa severa i de l’empitjorament de les condicions laborals. Segons dades recollides per l’Enquesta sobre la Integració i Necessitats Socials de la Fundació FOESSA un 29% dels catalans estan en risc d’exclusió social. Una situació que des del Consell Comarcal perceben des de fa mesos.

Les administracions comarcals i locals ho veiem cada dia i estem molt preocupats i abocant tots els esforços per minimitzar els efectes de la pandèmia. Uns efectes que es tradueixen en incertesa, inseguretat laboral i baixada d’ingressos. I, en canvi, el cost del lloguer o habitatge no baixa. Tot plegat representa una pressió econòmica per a moltes famílies.

L’estudi revela que en un 3% de les llars catalanes en els últims deu anys s’ha passat gana. A banda de les dificultats en l’accés a l’alimentació, els principals problemes detectats són la manca d’accés als medicaments, afectació d’una malaltia crònica, una discapacitat o problemes greus.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *