[AMPLIACIÓ] El menjador social de Càritas Poblenou retorna al nombre d’usuaris prepandèmia

MENJADOR SOCIAL POBLENOU 2 WEB 20220818

Superada la fase més crítica de la pandèmia, la demanda de suport alimentari per part de persones en situació de vulnerabilitat ha anat a la baixa. Així almenys ho apunten des de Càritas Poblenou a tenor de l’activitat del menjador social que van obrir l’any 2009 de la mà de la Parròquia de Sant Joan Baptista, llavors al càrrec de Mossèn Ramon Masachs. Actualment s’hi atenen una quarantena d’usuaris derivats dels serveis socials de Pineda de Mar i Calella, però també d’altres poblacions de l’Alt Maresme. La seva responsable, Tere Terán, ha explicat que segueixen rebent només aportacions econòmiques de l’Ajuntament de Pineda de Mar.

Durant tot l’any 2021, el menjador social de Poblenou va atendre gairebé una setantena de persones en situació de pobresa alimentària. Una xifra inferior a l’any anterior, el de l’esclat de la pandèmia, i que encara ha baixat més aquest 2022 en què ja es percep la recuperació econòmica. Segons Tere Terán, responsable del recurs, s’estarien movent a l’entorn dels 35-40 usuaris derivats dels serveis socials de poblacions com Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar o Canet de Mar. Ella mateixa n’ha traçat el perfil.

Des de l’1 de gener fins ara, hem atès 213 persones. En major percentatge, homes; i en menor, persones immigrades. Pel que fa a les edats, els usuaris tenen una mitjana de 50 o 55 anys. Tenim usuaris diaris i d’altres que venen per períodes determinants, en funció de la seva situació personal.

L’any 2021, des del menjador social de Poblenou es van repartir 15.000 bosses d’aliments bàsics i també productes frescos per garantir els mínims nutricionals dels usuaris. De moment no es plantegen reobrir les instal·lacions per servir dinars i sopars.

Els donem una bossa amb fruita, pa i brioxeria, galetes, llet i dues safates, una pel dinar i l’altre pel sopar (…) Amb dues o tres persones ho tenim cobert, però no seria possible obrir altra vegada el menjador. És difícil poder tornar a la modalitat d’abans.

Càritas Poblenou compta amb una vintena de persones voluntàries que donen un cop de mà per tirar endavant aquest programa i els altres que duu a terme en favor de les persones necessitades.

Des de l’organisme es lamenta que només rebin ajuts econòmics de l’Ajuntament de Pineda de Mar quan es dona atenció a totes les persones que hi arriben derivats d’altres poblacions com Sant Pol de Mar i Canet de Mar. Tere Terán reconeix que ho han plantejat directament al consistori calellenc però que no tenen resposta.

És la pregunta que ens fem sempre, però de moment encara no hem obtingut una resposta favorable (…) Rebem molts usuaris derivats de Calella, de vegades més que els de Pineda de Mar, però no es fa cap aportació econòmica.

Des de Càritas Calella, la seva junta ha volgut precisar que aporten 3.600 euros anuals per al manteniment del menjador social de Poblenou.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *