El peix aranya, una espècie molt habitual en aigües calellenques

La picada d’un peix aranya amb resultat de mort a un jove que practicava snorkerl a Platja d’Aro, ha posat d’actualitat aquest peix molt comú en aigües calellenques. L’aranya viu sobre fons de sorra i de fang, on s’enterra i s’alimenta sobretot de crustacis. Es reprodueix entre primavera i estiu, la comuna mesura entre 10 i 30cm, i la seva carn és força apreciada

El pescador local Toni Morell, ens ha explicat que el fons sorrenc del nostre litoral és un espai magnífic per elles.

És molt comú a tots aquest fons d’aquí davant nostre, també a Pineda i Malgrat; son fons totalment sorrencs i aquest és un hàbitat magnífic per elles. Ara mateix si vas a pescar davant mateix del campanar de Calella, estic parlant de fons de 15-18m, n’hi han moltes aquest any; però son aranyes que estan totalment fora de l’abast de la gent. El problema és quan la puges a la barca i l’has de manipular. Això sempre és un perill encara que ho tinguis per mà; el més petit descuit i ja la tens. Aquest any déu-n’hi-do les aranyes que hi han.

El verí d’aquest peix, situat en la seva aleta dorsal, produeix insuficiència respiratòria i molt de dolor. En platges on has de caminar molt per tal que l’aigua et cobreixi, es poden donar casos de trepitjades a aranyes amb la conseqüent picada; un fet que a Calella seria del tot excepcional.

Les aranyes normalment, sobretot aquí a Calella i en aquest tros de costa que fas dues passes i ja t’enfonses, que ja no toques de peus a terra, és excepcional que hi pugui haver una aranya tant a prop del bot de l’aigua; hi han platges que camines 50m i tot just t’arriba a la cintura, però no és el cas nostre. Jo ara mateix no recordo ningú que l’hagi pessigat per posar-hi el peu al damunt, però si que a vegades, nedant 25 o 30m amb el tub i les ulleres, n’hem vist de petites que, una punxada d’elles és tant dolorosa com una de grossa.

El verí de la picada del peix aranya és termolàbil, es a dir que millora amb la calor. El més aconsellable és submergir la zona en aigua calenta, per sobre dels 40º; si no es pot, aplicar compreses d’aigua ben calenta. Mai aplicar fred ni practicar torniquets amb la intenció de retardar la difusió del verí. Toni Morell ha explicat que, per evitar ensurts, el millor es desarmar l’aranya tant punt surt de l’aigua.

Fa uns anys em va picar i em va quedar un dit embotit tres setmanes un mes. Tot i que anem en compte, una rascada o una punxada petita, és bastant comú; encara que no sigui un dolor molt gran com si et punxes del tot, passes una mala estona. Quan agafem aranyes, quan arribem a terra ja estan desarmades sense les punxes; no deixen de ser un perill real. A nosaltres ens fa mal, però a una persona que no hi estigui avesada, por ser realment insuportable.

Malgrat tenir un nom tant poc atractiu, la seva carn és molt apreciada per fer a la planxa, filetejada i arrebossada, per fer-ne sopes o fins i tot arrossos.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.