El Govern rep el suport de Cs per tirar endavant el pressupost del 2021, amb la resta de l’oposició en contra

L’Ajuntament de Calella ha aprovat el pressupost d’aquest exercici del 2021, que habilitaran la gestió de 22.115.000 euros –coincidint amb els ingressos previstos– i que es distribuiran segons el projecte que ahir va presentar el Govern de Junts per Calella i el PSC. En aquest, explícitament s’hi ha incorporat una partida plantejada per Cs d’ajuts directes als sectors de l’hostaleria i la restauració, i que va propiciar el suport que va donar el regidor Guillermo Gomis i que va permetre arribar a la majoria necessària. La resta de l’oposició s’hi va posar d’esquena, criticant el fons de la proposta de comptes i les formes amb què s’havia dut a terme la negociació pressupostària, que Esquerra, Calella en Comú i la CUP van coincidir a subratllar que era especialment fonamental aquest any per totes les dificultats i reptes que deriven de la crisi pandèmica. La sessió plenària d’ahir va convertir-se gairebé en un monogràfic sobre el pressupost. Quan es portaven cinc hores i mitja de debat, al fil de la mitjanit i amb la meitat de l’ordre del dia pendent, es va acordar posar-hi el punt i final. La resta de temes queden pendents a una convocatòria extraordinària que encara no s’ha agendat.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va exposar que el projecte de comptes que es desplegaran durant aquest 2021 recullen els compromisos dels dos partits del Govern però ajustats a l’actual context. Va assegurar que permetran treballar per a les persones i per a la reactivació econòmica a través de quatre eixos bàsics.

Augment de les ajudes d’emergència social amb un increment de 110.000 euros en les partides que l’any passat es van desbordar per les necessitats derivades del moment crític de la pandèmia; segon, contenció de la despesa ordinària; tercer, consolidació de les partides generadores d’activitat econòmica i el manteniment de reduccions de taxes com les concessions i la supressió de la taxa de taules i cadires, a les que afegim un ajut per subvencionar part del rebut de les escombraries de l’hostaleria. L’import total és de 241.000 euros. I quart, una inversió de 519.000 euros per al futur aparcament de l’hospital.

Cs va donar suport al pressupost malgrat el Govern. Ho va dir el regidor Guillermo Gomis, qui posava de relleu la predisposició per atendre una de les seves propostes durant la negociació per tal d’acompanyar un del sectors econòmics que més està patint els efectes i les restriccions per la pandèmia.

Han incorporat una partida de 12.000 euros que sumen 27.000 euros per ajudes a l’hostaleria i la restauració, que es destinaran a l’impost d’escombraries. Valorem l’increment en política social, que no es cobri la taxa d’ocupació de la via pública d’un dels sectors que més està patint la crisi. A vostès els diem que no, però votem que sí per la ciutat. És un acte de responsabilitat.

La resta de partits de l’oposició van tenir un posicionament diametralment oposat. Van acusar l’executiu local d’esquivar el debat i donar l’esquena a l’acord que reclamen i consideren necessari donada l’excepcionalitat del moment. La CUP va defensar les propostes que van presentar durant la negociació i que Núria Freixas va assegurar són sensibles amb qui més està patint la crisi. El seu “no” és per tots els motius que va sintetitzar en aquests 45 segons:

Perquè es manté la bretxa salarial, perquè no es doten les mocions que s’aproven al ple, perquè inclouen projectes electoralistes com els pisos socials o les zones verdes, perquè no estem d’acord amb els 25.000 euros de les càmeres de videovigilància, ni els 10.000 euros de murals, perquè considerem urgents el menjador i les dutxes socials, perquè considerem que cal dotar de recursos els econòmics i humans el departament de Medi Ambient, perquè s’accepten uns pressupostos participatius amb iniciatives que hauria de fer l’Ajuntament, i perquè redueix un 20% les quotes de les AFA.

Esmena a la totalitat de Calella en Comú tant a la proposta recollida en el projecte pressupostari del Govern com també a la gestió d’una negociació que dubten que hagi estat real i s’hagi obert amb convenciment. El portaveu Sebastián Tejada s’hi va esplaiar, amb una primera intervenció d’una hora, en què va entrar al detall de capítols i partides amb les quals hi estan en contra. Per exemple, que no s’implementi la valoració de llocs de treball del personal municipal, que es formalitzin contractacions com a despeses, que la despesa social s’incrementi però no de forma suficient –al seu entendre– o que 748.000 euros del programa d’inversions recaiguin en edificis municipals.

El projecte de pressupost que ens presenta s’ha fet sense consens, d’esquenes a l’oposició, que és com dir d’esquenes a la majoria de la població; no té cap contingut estratègic i partida per partida és el mateix que es va confeccionar per al 2020. No té cap capacitat intrínseca per ajudar a la recuperació i canviar el model productiu i no té capacitat per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones i lluitar contra el canvi climàtic.

Per Esquerra, el Govern Municipal no ha tingut una voluntat real de consens durant la negociació pressupostària. Perquè no hi ha hagut un debat de les propostes que van presentar en la línia d’augmentar la despesa per atendre situacions d’urgència social, la prevenció de l’exclusió de gent gran i joves, l’impuls de la promoció econòmica o el suport a la cultura i la creació artística, i en el capítols d’inversió, perquè el retorn que hi haurà no és gens clar. La regidora Pilar Rocafort assegurava que el “no” que van donar-hi dol a un partit que sempre ha exercit una política de mà estesa.

Hem perdut una oportunitat de treball conjunt de present i de consens per a la reconstrucció, i de treball per al futur de la ciutat. Ens dol molt no poder donar-hi suport per tot l’exposat: la manca de negociació, un pressupost continuista que precisava d’una revisió que no hi és, no estem d’acord amb el decrement d’algunes partides, tenim altres prioritats que hem traslladat però n’hem tingut un retorn que considerem escàs.

El portaveu de l’executiu va replicar les crítiques de l’oposició sobre si s’havia volgut escoltar o no les seves propostes negant la major. Josep Torres (PSC) va assegurat que s’ha donat retorn i que, fins i tot, hi ha partides incorporades al pressupost que coincideixen amb les presentades per tots i cadascun dels partits. I va valorar l’alternativa d’aparcament sobre l’Aldi que els comuns llançaven aquesta setmana. Torres va exposar que allà s’hi habilitarien 268 places, a tot estirar; mentre que l’operació basada en la construcció a Can Saleta permetrà treure 551 places estratègiques per a l’hospital i el centre urbà de Calella.

Estem parlant d’encabir 283 cotxes més. L’opció és clara. La diferència és més gran que el total de les places que proposeu crear. Amb la vostra feu un aparcament, amb la nostra, dos. A més, suposaria la renuncia a 30-32 pisos de lloguer assequible per a joves i gent gran que no entenc com no resulten necessaris per la CUP i els comuns.

Torres va afirmar amb rotunditat que els pisos de lloguer assequible sobre l’Aldi es faran, i va celebrar que l’última proposta dels comuns porta implícit el reconeixement que el projecte es durà a terme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *