Els experts fixen l’any 2037 com el punt de no retorn del planeta

Asseguren que si no es comencen a aplicar solucions, per l’any 2037 el planeta tindrà una inèrcia tèrmica què ja no la podrà aturar ningú. Per això, el Maresme assegura que “ha arribat el moment d’actuar” per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Jordi Bonet, tècnic especialista en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, ha alertat de la data que plantegen els experts com a punt de no retorn del planeta.

Fa tres dies, un informe d’universitats li ha posat data al punt de no retorn del planeta, que és l’any 2037, que és demà mateix per aplicar solucions. I es diu que si no fem res, el planeta tindrà una inèrcia tèrmica que ja no la podrà aturar ningú.

L’organisme supramunicipal va celebrar una jornada amb experts de diversos àmbits de tot el territori per conèixer la situació actual i així establir un pacte territorial que aporti solucions. Bonet ha reiterat la voluntat del Consell de fer-ho de forma mancomunada per ser més eficaços i tenir més capacitat de sobreviure a situacions adverses.

La voluntat del Consell Comarcal, com sempre és el seu servei, s’ocupa de les activitats supramunicipals, o sigui aquelles infraestructures que comparteixen diversos municipis i que són més eficients si les gestiona un àmbit una mica superior al municipi propi. El canvi climàtic afecta a tota la comarca i, pràcticament, podríem dir que afecta de forma molt clara a tots els municipis de costa, a tots els municipis de muntanya i, per tant, l’ideal seria arribar a un pacte comarcal en el qual tots els ajuntaments remessin en la mateixa direcció.

Afirma que està en mans de la ciutadania fer petites accions, com estalviar aigua, no agafar tant el cotxe o disminuir les emissions de CO2. També ha parlat de la importància de reciclar, canviant la consideració de residus per recursos.

Tenim dues vies per solucionar aquest atzucac en el que ens hem posat: una que seria la mitigació, que ens referim a que hem de disminuir les nostres emissions de CO2, hem de disminuir la quantitat de fum que se’n va a l’atmosfera. Un element fonamental que és fàcil de fer i estem molt acostumats és el reciclats dels nostres residus de casa. El 15% de les emissions de Catalunya venen degut als nostres residus. També estalviant aigua, agafant menys el cotxe. Hi ha moltes petites accions que els ciutadans hem de fer.

Bonet assegura que on no arriba la sensibilització, cal l’acció política i les lleis que restringeixin o prohibeixin. Ha posat d’exemple la prohibició de certs vehicles de circular per Barcelona en episodis de contaminació. El tècnic ha animat a la ciutadania exigir als polítics que canviïn el model socioeconòmic.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Jordi Bonet, tècnic especialista en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *