Els i les infermeres podran dispensar medicaments

A partir dels 2020, el personal d’infermeria podrà indicar, utilitzar i autoritzar la dispensació de més de 4.700 productes sanitaris, com apòsits, gases o bosses d’ostomia, i de més d’un miler de medicaments no subjectes a prescripció mèdica, la majoria no finançats pel sistema de salut.

El Govern aprova el decret d’acreditació de prescripció infermera, que permetrà que els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per indicar, usar i dispensar medicaments i productes sanitaris d’ús humà. Joana Blàzquez, directora d’Infermeria de la CSMS, ens explica que és un primer pas per tenir un marc de seguretat jurídica i un reconeixement a tanques que es fan diàriament.

Sobretot en atenció primària, la infermera fa una valoració i un diagnòstic segons el pacient de productes sanitaris i alguns medicaments. Fins ara, s’havia d’anar al metge que et fes la recepta d’aquesta manera amb aquest decret s’agilitza l’atenció amb el ciutadà i es millora la qualitat i la continuïtat en tota l’atenció sanitària.

Des d’ara fins a final d’any sobre el termini d’acreditació de tots els i les professionals. Per aconseguir l’acreditació hauran de complir dos requisits. El primer és disposar del títol de Grau d’Infermeria o un d’equivalent, i el segon requisit serà acreditar un mínim d’un any d’experiència professional com a infermer/a. De cara l’any que ve, durant els inicis del 2020, quedarà actiu el decret i el llistat de medicacions per poder prescriure, diu Blàzquez.

Dins la prescripció infermera ara estan regulats un número d’uns 4.700 productes sanitaris i uns 1.000 medicaments que es poden receptar. Hi ha una part de medicacions que estan subjectes a prescripció medica que els infermers/es utilitzen quotidianament però estan pendents que el ministeri aprovi protocols i guies de pràctica assistencial.

Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció mèdica, la gran majoria dels quals no finançats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *