És temps de revisions mèdico-esportives

Descartar quelcom que contradigui la pràctica de l’esport, n’és l’objectiu. Patologies coronàries, pulmonars, lesions a les extremitats o lesions vertebrals, són el punt de mira d’aquest exàmens als que es sotmeten els esportistes i que són necessaris per poder practicar esport amb garanties.

N’hem parlat amb la Dra. Neus Ciurana, del centre Mediesport Malgrat, en una entrevista a l’Info Migdia.

Totes les revisions surten bé i no hi ha cap problema amb l’esportista, però sí és veritat que puntualment anem trobant coses que per sort es poden prevenir, ja sigui algun tipus d’arrítmia o problema cardíac de tipus isquèmic i on es pot posar un tractament i pot tenir cura. No és el més habitual però sí que es detecten patologies que si no es tracten, en el futur poden portar complicacions importants i per això serveixen aquest tipus de revisions. La gent quan va al metge de família i va per altres coses, però per aquest tipus de patologies evidentment el metge de família de forma habitual no et demana electrocardiogrames ni proves d’esforç. Tot això ho fem nosaltres.

La Dra. Ciurana creu que la mort sobtada d’alguns jugadors l’elit, que s’han produït els darrers anys, ha donat a les revisions esportives la importància que mereixen

Crec que se’n fa més ressò. Jo quan era petita practicava molt d’esport i no es parlava de la mort sobtada ni d’aquest tipus de patologies. Sí que tinc la sensació que des de fa 5-6 anys es parla molt de la mort sobtada i problemes cardíacs dels esportistes. Sobretot a través del cas Puerta, que va ser molt impactant. També el cas Jarque. Jugadors molt famosos que van patir una mort sobtada i es va fer molt de ressò mediàtic. A partir d’aquí, la gent s’ha anat documentant.

Segons l’edat del jugador i la categoria esportiva, la revisió varia. La del Tipus 1 per menors de 16 anys: Es fa una exploració mèdica completa que inclou exploració física, exploració de l’aparell locomotor i electrocardiograma. La del Tipus 2 per a jugadors a partir del 16 anys: consta d’una exploració física completa de l’aparell locomotor, electrocardiograma i prova d’esforç cardíaca o ecodoppler cardíac. La del Tipus 3 que es fa als esportistes d’alt rendiment i inclou exploració física completa, exploració de l’aparell locomotor, electrocardiograma i prova d’esforç cardíaca amb estudi de gasos respiratoris. També es miren els paràmetres metabòlics per saber l’energia mínima que necessiten les cèl·lules per sobreviure. I finalment la del Tipus 4 per a jugadors d’elit. Es fa una exploració física completa i exploració de l’aparell locomotor, electrocardiograma, prova d’esforç cardíaca amb estudi de gasos respiratoris i paràmetres metabòlics, estudi de la composició corporal i somatotip, i espirometria. També es fa una baropodometria, que és un estudi per saber la carrega que suporten els peus. I han altres tipus de revisions més especifiques com per exemple les que passen per fer activitats subaquàtiques.

Les revisions mèdiques esportives són necessàries per fer esport amb salut. Per cert que la Dra. Ciurana ha lloat la implantació de desfibriladors a diferents punts de la ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *