Sacs de sorra per protegir les guinguetes de futurs temporals

Els temporals del darrer any han posat en relleu la necessitat de trobar una solució per protegir el litoral calellenc. El fort onatge del temporal Glòria es va emportar grans quantitats de sorra i va causar danys en diferents instal·lacions i guinguetes. Les onades van arribar a l’interior de les guinguetes negant-les d’aigua, sorra i de tota mena d’elements que havia arrossegat el mar. Ara per evitar nous episodis com el d’aquell 22 de gener, l’Ajuntament de Calella ha decidit protegir les guinguetes col·locant sacs de sorra perquè actuïn com a elements de contenció. Aquests sacs s’han col·locat en tot el perímetre frontal de les 4 les guinguetes de la platja per protegir-les de les onades, com ja es fa en algunes platges de Barcelona.

Els guinguetaires de Calella, ja porten temps sol·licitant una solució a l’Ajuntament arran dels diferents temporals que han patit els últims dos anys. Ara la proposta s’ha acceptat i a la platja s’han instal·lat una vintena de sacs de sorra col·locats davant de cada guingueta que fan la funció de mur de contenció per protegir-les. El propietari del Xiri 9, Quim Fabré, ha explicat que després dels estralls del temporal Glòria van mantenir diferents reunions amb el consistori per mirar de buscar solucions. Fabré, justament va ser qui va proposar poder protegir les guinguetes amb sacs de sorra.

Ja vam demanar-ho fa un temps i ara almenys ens podem protegir del primer impacte dels temporals. En els darrers dos anys hem tingut uns temporals fora del normal i per això mateix hem tingut reunions amb l’Ajuntament per veure com podíem protegir les guinguetes. Jo vaig proposar poder fer això dels sacs, perquè vaig veure que ja s’estava fent en altres municipis, i és un amanera econòmica, natural i ràpida de parar el cop.

S’han protegit les quatre guinguetes amb aquests sacs plens de sorra extreta de la mateixa platja. De fet durant la setmana passada s’hi va poder veure com una màquina treballava en la col·locació d’aquests nous elements de contenció. Amb tot, però, Fabré reconeix que si tornem a patir un temporal de la magnitud del Glòria els sacs tampoc no en seran suficients per evitar que l’onatge arribi a les guinguetes.

Si el temporal és com un Glòria seria estrany que un sac de sorra pugues aturar el cop, però sí que serà eficaç per les llevantades que tenim aquí al litoral maresmenc.

Els sacs es retiraran un cop passada la temporada d’hivern, serà llavors quan es bolqui tota la sorra altre cop a l’aigua.

Les guinguetes tancades a l’espera de la flexibilització de les restriccions

Des de fa pràcticament un mes totes les guinguetes de Calella estan tancades degut a les restriccions imposades per la Generalitat que obliguen la restauració a mantenir els seus establiments tancats de cara el públic. Si tot va bé, el proper dilluns 23 les guinguetes podrien obrir només amb un 30% de l’aforament.
Una mesura que Fabré celebra, però no creu que en puguin treure rèdit, per la proximitat de l’hivern i de les baixes temperatures.

Complicat perquè ara no som al maig, estem tocant desembre gairebé. I això que diuen de l’aire lliure només nosaltres estem més exposats a la platja, depenent molt del temps i si fa fred la gent no vindrà. És tot molt complicat, en el nostre sector allà la platja i més fora de temporada, no crec que ens sigui viable obrir.

La Generalitat té previst anunciar la flexibilització de les restriccions al llarg d’aquesta setmana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *