Jordi Molina, pregoner de l’Aplec: “Calella és la meva segona casa”

Jodi Molina, al centre, acompanyat de la junta de l’Agrupació Sardanista i lalcalde en funcions

L’Aplec de Calella ha abaixat el teló a tres dies d’intensa activitat sardanista, que arrancàven divendres al vespre amb un pregó des de la Plaça de l’Ajuntament. Com en qualsevol altra festa major – que és el que l’Agrupació Sardanista reivindica per a la trobada més antiga del país –, missatge d’obertura per donar testimoni i enaltir la vinculació de Calella amb la música de cobla. El privilegi d’iniciar aquesta nova tradició ha recaigut en el compositori i instrumentista Jordi Molina, tenora de la cobla La Principal del Llobregat, que en el seu discurs va resseguir quina ha estat la seva relació amb Calella: des de les seves primeres participacions a l’Aplec, de petit com a espectador i després, músic, amb la cobla Montgrins; els anys de direcció a l’escola de cobla que van impulsar Jaume Forest i Francesc Feliu, o els encàrrecs que ha rebut de l’Agrupació Sardanista per compondre peces dedicades a la ciutat. Un pregó que va combinar la paraula i les notes musicals i que va acabar amb una ballada al mig de la plaça.

L’Aplec ha allargat la programació durant tres dies, amb un inici especial des de la Plaça de l’Ajuntament, amb Jordi Molina com a pregoner. És l’autor de quatre de les sardanes que estan dedicades a Calella: “Només a un pas” (1989), un encàrrec de la família Pedemonte; “Calella, ciutat Pubilla” (1996), la sardana que es va estrenar en els actes de proclamació de l’any del Pubillatge; “El silenci del Far” (2015), encàrrec de Rut Martínez, comissària dels actes de commemoració de la capitalitat de la sardana; i “Arran d’Onada” (2020), composició amb motiu del 75è aniversari de l’Agrupació Sardanista, ja sota la presidència de Queralt Pedemonte.

Recupera el pregó de Jordi Molina amb motiu del 95è Aplec de la Sardana de Calella:

En declaracions a Ràdio Calella TV, just després de baixar del balcó de l’Ajuntament de Calella, Jordi Molina compartia la il·lusió i la responsabilitat de convertir-se en el primer pregoner de l’Aplec de Calella:

Ser el primer pregoner de l’Aplec és una responsabilitat, però em va fer molta il·lusió perquè la meva vinculació amb Calella és molt gran. He nascut a Blanes però a nivell professional i sentimental he tingut molta relació (…) He composat quatre sardanes dedicades a Calella, també vaig formar part de l’escola de cobla… Per mi, Calella és com una segona casa.

El primer dels tres dies d’Aplec també van incloure les paraules de reivindicació de l’alcalde en funcions, Marc Buch, perquè les institucions apostin per enaltir i prestigiar la sardana com un dels trets identitaris del país. Va demanar que la trobada sardanista de Calella sigui declarada Festa d’Interès Nacional.

Visca la sardana i l’Aplec Pairal de Catalunya. Per cert, seria el moment que la Generalitat de Catalunya comencés a reconèixer-nos com una gran festa nacional. Esperem i confiem que serem reconeguts com a Festa d’Interès Nacional. Des d’aquí fem la petició.

Segons ha pogut saber Ràdio Calella TV, la petició a la Generalitat de Catalunya ja ha estat formalitzada, a l’espera que pugui resoldre’s en breu i de forma positiva.

Tres dies d’Aplec i tres estrenes

L’Aplec s’ha celebrat al llarg de tres jornades que han reunit sardanistes d’aquí i de rodalies. El moment culminant, les ballades de diumenge al matí i a la tarda al Pati de l’Ós, on es van estrenar tres peces: “Dinou de juny”, del calellenc Jordi Feliu; “Filigrana apassionada”; de Joan Làzaro; i la commemorativa “Pètals d’una flor de juny”, de la jove compositora tarragonina Anna Abad.

L’Agrupació Sardanista clou l’edició fent un balanç provisional en termes molt satisfactoris, tal com ha avançat la presidenta Queralt Pedemonte en declaracions a Ràdio Calella TV.

Ara podem dir que diumenge vam vendre més entrades que l’any passat, que dissabte vam col·locar 600 cadires. Se li han de sumar els participants del pregó de divendres. Tenim sensació d’eufòria, que les coses s’han fet molt bé. Ahir vam viure l’estrena d’una peça d’Anna Abat. Estem molt i molt contents. Fem molta feina però la gent ens ho reconeix.

Al marge de l’assistència a les audicions i cantades, les primeres dades sobre ocupació turística derivada de l’Aplec també són positives i apunten cap a una millora respecte l’any passat, sobretot pel fet que s’hagi ofert promocions d’estades de dues nits.

La cita sardanista ha coincidit amb un cap de setmana amb molts visitants a Calella per la disputa del Gran Premi de F1 al Circuit de Catalunya, amb afeccionats que han acabat d’omplir els hotels que han obert per a l’ocasió.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *