Fórmula Palafolls: nou model matemàtic per conèixer el percentatge de grassa corporal aplicable a l’Atenció Primària

Un metge de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el Dr. Eduardo Mill, ha creat una fórmula per conèixer el percentatge de grassa que constitueix el pes del pacient. Un model matemàtic que ha anomenat Fórmula Palafolls per ser el CAP on el va desenvolupar juntament amb el seu grup de treball.

La simplicitat i rapidesa amb la qual es pot esbrinar fa que la Fórmula Palafolls es pugui aplicar a l’Atenció Primària. I és que els models que s’aplicaven fins ara eren massa complexes per poder-los realitzar durant el temps limitat establert a les visites al CAP. En una entrevista a l’Info Vespre, el Dr. Mill ha explicat com es calcula.

És una equació bastant simple que inclou tres paràmetres de mesurament bàsics a la consulta, que són el pes i la talla, amb els quals calculem l’Índex de Massa Corporal i això ho associem a través d’operacions bàsiques, de multiplicació i divisió, amb el perímetre abdominal, donant per resultat el percentatge de grassa corporal que constitueix el pes del pacient.

El Dr. Mill ha explicat que aquesta fórmula és útil tant per al diagnòstic en el moment de la consulta com de cara al seguiment i l’ajust a nivell nutricional i dels hàbits del pacient, com per exemple, l’activitat física.

Conèixer en quins valors es troba dins el pes corporal, la quantitat de grassa que constitueix aquest pes. El sobrepès i la obesitat, que són en essència excés de grassa corporal, estan relacionats amb múltiples malalties. La opinió pública està absolutament ben informada de la relació que existeix entre aquestes condicions i les malalties cardiovasculars. Però no només s’han de reduir a aquest grup, que és molt important, de patologies, sinó que també s’ha d’estendre a trastorns metabòlics com la diabetis i de la mà de l’excés de grassa corporal està també tenint un increment en la seva quantitat i en l’impacte a nivell poblacional. També hi ha altres malalties, inclús alguns tumors, que estan relacionats.

El següent pas és aplicar aquest model a pacients amb diabetis.

La Fórmula Palafolls s’ha validat científicament a través d’un estudi realitzat amb gairebé mil pacients, homes i dones, i comparant els resultats amb un model ja provat, la fórmula CUN-BAE, que avalua la composició adiposa en funció de l’edat, el sexe i l’índex de massa corporal.

L’estudi ha estat publicat a la revista de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària SEMERGEN, un gran honor segons ha explicat el Dr. Mill.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al Dr. Eduardo Mill, metge de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *