Fracassa la reunió entre els representants dels agents de la Policia Local i el Govern

Es constaten posicions allunyades en el conflicte laboral entre policies i Govern Municipal al fil de la revisió de llocs de treball després de la reunió que van mantenir divendres passat. Els primers reclamen que es faci efectiva l’actualització de sous i que es pressuposti de cara al 2022 perquè, segons asseguren, és viable en termes legals. L’executiu exposa tot al contrari i es remet a l’articulat de la llei general de pressupostos generals i a les indicacions dels tècnics municipals. Tot plegat ha desembocat en una crisi policial que s’arrossega des de fa dues setmanes, amb un servei en quadre; i podria estendre’s a altres col·lectius de treballadors. I és que el comitè d’empresa i la junta de personal, en les quals UGT n’és el sindicat majoritari, convocaran una assemblea general per al 14 de desembre.

El responsable d’administració local de la UGT al Maresme, Àngel Caparrós, ha explicat que la valoració de llocs de treball constata que el personal de l’Ajuntament de Calella està patint una discriminació salarial “bestial” i exposa que és urgent posar-hi solució. I no només per resoldre la inestabilitat de la Policia Local, on en els últims 10 anys s’ha registrat la fugida de més d’una quarantena d’agents.

La valoració ha fet una radiografia i posa de manifest la discriminació salaria que hi ha a l’Ajuntament. S’ha fet un treball tècnic i minuciós per ara guardar-lo en un calaix emparant-te amb el que et diu un treballador que fa d’interventor, i només te’l creu a ell sense mirar què es fa enfora? Els ajuntaments que volen pagar, busquen fórmules. O augmentant el capítol 1 o sense augmentar-lo, però sempre dins la legalitat.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, Caparrós ha acusat al tinent d’Alcaldia de Seguretat de tergiversar i manipular la informació per al seu interès polític. En aquest sentit, ha qüestionat que es remeti únicament a les indicacions del tècnic –de les quals no se’n té constància per escrit– sense contrastar-ho amb altres àrees, com la de Recursos Humans. També ha reprovat que el Govern s’hagi tancat en banda i ni tan sols explori quins mecanismes s’han activat en d’altres ajuntaments per actualitzar els sous dels treballadors municipals.

Els treballadors de la Policia Local no compren les explicacions donades per l’executiu, sobre el límit salarial que estableix la Llei general de pressupostos de l’Estat. Exposen que és un articulat que ja existia quan es van iniciar els treballs de la valoració de llocs de treball i, per tant, també quan es van comprometre a implementar-la. Això va ser primer durant el vermut de Nadal del 2019 –poc més de dos mesos abans de l’esclat de la pandèmia– i després amb la consignació d’una partida de 175.000 euros en el pressupost del 2020, que finalment es va revertir a la lluita contra la Covid.

A qui volen enganyar? La llei de pressupostos porta 20 anys incloent aquest famós article que fixa un sostre de despesa (…) Ells diuen que van ser il·lusos quan van incloure la partida perquè pensaven que l’Estat ho retiraria. Això no s’ho pot creure ningú (..) Es van generar unes expectatives molt gran entre els empleats de Calella perquè fa 15 anys que no s’actualitza i hi ha una discriminació salarial bestial. Hi ha administratius que, per les mateixes tasques, cobren 2.000 euros anuals menys. Això s’ha d’arreglar. I s’ha de buscar la fórmula per fer-ho.

El responsable d’UGT al Maresme, sindicat majoritari entre els treballadors municipals de Calella, reconeix que la reunió de divendres passat va ser “decepcionant” perquè van constatar que el Govern es manté en una posició inamovible i no hi ha voluntat política. Segons Caparrós, podria deure’s a una qüestió de disponibilitat econòmica.

Jo no crec que l’Ajuntament s’embranqués en aquesta aventura deixant-se una despesa de 15.000 euros per fer l’estudi per després guardar-la en un calaix. Com ho expliques (…) Els diners van anar molt bé per tapar forats per la pandèmia i després s’han oblidat. Potser no hi ha disponibilitat pressupostària. Però hauran de fer-hi front.

El comitè d’empresa i la junta de personal de la plantilla municipal convocaran per al dimarts 14 de desembre una assemblea general de treballadors per informar-los del conflicte laboral. Hi estan cridats els 180 empleats de l’Ajuntament de Calella. La idea és compartir la informació amb la resta de col·lectius que estan igualment afectats per la negativa del Govern d’implementar la valoració de llocs de treball. En aquest sentit, Caparrós ha lamentat que el tinent d’Alcaldia Torres digués públicament que els agents tenen una actitud poc solidària i només es mouen pels seus propis interessos.

El cos de la Policia Local continua en quadre

La plantada de la Policia Local per reivindicar la implementació de la valoració de llocs de treball ha afectat la prestació del servei públic, agreujat per les nombroses baixes que es venen arrossegant en les últimes dues setmanes. Un extrem que ha despertat suspicàcies i a les quals ha respost el representant sindical.

Darrera de les baixes hi ha un comunicat emès per un facultatiu. A més, em consta que l’Ajuntament té mitjans per controlar les baixes si té sospita. I em consta que la mútua que té contractada està fent controls per verificar que compleixen amb tot el que està establert.

Dels 46 treballadors de la prefactura de la Policia Local de Calella, més d’una vintena estan de baixa i això impedeix cobrir tots els torns de vigilància, especialment durant el cap de setmana. És per això que s’ha demanat el suport dels Mossos d’Esquadra.

Escolta íntegrament l’entrevista a Àngel Caparrós, responsable d’administració local de la UGT del Maresme:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *