L’1 de Maig, als balcons i a les xarxes

Els sindicats de treballadors criden a la ciutadania a no deixar passar per alt la commemoració de l’1 de Maig i expressar públicament les reivindicacions per a unes condicions laborals més justes, especialment i sobretot enmig de la crisi del coronavirus. I fer-ho de la manera que ara mateix és possible: als balcons i a través de les xarxes socials. Com altres organismes, també els sindicats s’adapten a la nova situació i preparen una jornada de reivindicació i lluita que vol ser més participativa i col·laborativa que mai.

Aquest primer de maig, Dia Internacional dels Treballadors, no omplirà carrers de gent manifestant-se per reclamar millores en les condicions laborals i econòmiques de la classe treballadora. Els sindicats volen que el clam es traslladi a les xarxes socials i balcons, convertits en aparadors de múltiples reivindicacions.

Des de la Intersindical-SCS es demana que la “mobilització” sigui molt enèrgica davant el perill que siguin els treballadors i treballadores els que acabin pagant la factura de la crisi del coronavirus. Que s’afegeix a la del 2008 i de la qual, adverteix Jesús Palomar, encara no s’havien recuperat.

A nivell de drets laborals, estàvem malament i hem passat a pitjor. Els treballadors i treballadores encara no ens hem recuperat de la crisi anterior quan, de cop i volta, entrem en una altra que ningú esperava.

Alcem-nos: República, treball i justícia social és el lema del sindicat per la diada de l’1 de Maig. Han iniciat un cicle de xerrades informatives i formatives per als treballadors i una campanya amb diverses accions per a la jornada de divendres.

Com si la gent anés a una manifestació i es fa una pancarta, en comptes de sortir al carrer la penja al balcó i es fa una foto i la penja a les xarxes. Això d’una banda, i de l’altra enviar un correu a empreses de l’IBEX i als governs que prenen decisions sobre els treballadors i la pandèmia per explicar-los que hi ha molta gent que necessita solucions. Gent que està tancada a casa perquè els han fet un ERTO i no saben què passarà amb el seu futur més immediat.

Des de Comissions Obreres, un dels sindicats majoritaris, també s’aposta per posar de relleu l’impacte de la crisi del coronavirus en els drets de la classe treballadora, a nivell econòmic i laboral. El secretari general de la zona Maresme, Vallès Oriental i Osona, Gonzalo Plata, denuncia que la pandèmia ha fet aflorar les condicions de precarietat en la que es troben els treballadors de sectors que, paradoxalment, s’han assenyalat com a essencials. Entre ells, i especialment, els sanitaris.

Evidentment, i en primera línia, els professionals sanitaris, també els treballadors dels mitjans de comunicació, del transport, de serveis de neteja o de supermercats. Són gent que abans de la crisi ja patien unes condicions laborals nefastes: alts índexs de temporalitat i parcialitat no volguda, mal pagats…

Per a tots ells, CCOO reclama un reconeixement més enllà dels aplaudiments. Diu que cal garantir unes condicions laborals i econòmiques més justes, i també la protecció de la seva salut. Adverteix que calen implementar mesures per assegurar ingressos a tothom a qui s’ha vist expulsat del mercat de treball, per a les famílies monoparentals afectades pel tancament de centres i per a les dones que pateixen violència masclista.

El lema del sindicat per la diada és Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida. A les xarxes anima a expressar les reivindicacions acompanyades de l’etiqueta #JosocPrimerdeMaig.

Farem moltes més activitats com un concert de caràcter solidari amb els treballadors dels serveis essencials, vídeos; també en solidaritat amb el món de la cultura.

Es calcula que només a Catalunya la crisi del coronavirus comportarà la destrucció de gairebé 250.000 llocs de treball.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *