La bronquiolitis satura les UCI pediàtriques dels hospitals

La bronquiolitis ha saturat les urgències pediàtriques dels Hospitals catalans com és el de Sant Joan de Déu, que atén al voltant de 400 casos diaris. Aquesta infecció també ha afectat els hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. La pediatra de la corporació, Cristina Sevilla Homedes, ha parlat a La Ciutat sobre aquest virus: els motius, els símptomes i com prevenir-ho.

La bronquiolitis és una malaltia que inflama i congestiona les vies respiratòries petites del pulmó i que, per tant, dificulta la respiració. Aquest virus afecta, sobretot, els infants menors de dos anys. Cada any, des dels hospitals, han de fer front a aquesta situació, ara, però, segons informa la doctora Cristina Sevilla Homedes, ha agafat més força.

És una cosa que ja ens esperàvem perquè durant tota la pandèmia de la Covid, el virus més freqüent de la bronquiolitis havia estat més amagat, pel protagonista era el Coronavirus. Amb la davallada del Coronavirus ha agafat més força i estem veient una epidèmia similar o major als anys previs a la Covid.

L’arribada del virus de la bronquiolitis s’ha avançat. Normalment, sempre començava a mitjan novembre, però, aquest any va ser a mitjan octubre quan van començar a arribar els casos. A més, segons informa la doctora, encara no s’ha arribat al pic màxim.

Tot i ser una malaltia comuna i esperada, els doctors alerten que el virus ha arribat amb més força. Cristina Sevilla afirma que els nadons, menors de tres mesos, són els que més estan acudint a les urgències a causa d’aquesta virulència, que ve donada, en part, per la Covid.

Estem veient sobretot els nens més petits, menors de tres mesos, que estan acudint a les urgències dels hospitals, molts d’ells amb bronquitis moderades i greus. Des del nostre hospital també ens ha influït perquè hem hagut de traslladar bastants pacients a hospitals majors que tinguin UCI pediàtrica i que puguin atendre aquests casos més greus. S’estan ampliant el nombre de pacients infectats. El Coronavirus ha modificat el patró de comportament del VRS i estem veient com aquest virus és més virulent.

Tos persistent, mucositat, dificultats respiratòries, febre, pèrdua de l’apetit o irritabilitat són alguns dels símptomes derivats de la bronquiolitis. Homedes aconsella assistir a urgències en cas que els més petits de la casa tinguin aquesta simptomatologia.

En cas contrari, adverteix, es podria complicar la malaltia, i que el pacient hagués de fer molt d’esforç per poder respirar. Si s’arriba aquest punt, s’ha d’administrar un suport de ventilació al nen, per facilitar l’entrada d’aire i que no es fatigui, així ho explica..

Quan aquest nen fa molt esforç a l’hora de respirar, va amb una respiratòria molt ràpida. Si no li donem un suport de ventilació, ja sigui una oxigenoteràpia, com nivells més elevats de suport respiratori, que podem tenir als hospitals comarcals, com per exemple aquest any hem incorporat les cànules del flux. Quan tot això falla, llavors, l’hem d’ajudar amb altres dispositius de ventilació que són els que estan a les UCI pediàtriques perquè el nen no es fatigui i pugui superar tot el que dura aquesta infecció, que normalment és d’una setmana o deu dies.

La bronquiolitis es contagia a través de les gotes que s’expulsen al parlar o al tossir. Aquests bacteris es poden inhalar per l’aire, però també,  per superfícies contaminades. Per evitar agafar aquesta malaltia la doctora Holmedes recomana una bona higiene de mans, netejar les superfícies i evitar el contacte amb la resta si es tenen alguns dels símptomes.

S’espera que durant el pont de desembre la situació es torni complexa pel que fa a assistència a urgències, ja que, segons informen, es podria arribar al pic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *