La comunitat gitana de Calella, cridada avui a reinvindicar els seus drets

Cartell del Dia Internacional del Poble Gitano 2023

El Dia Internacional del Poble Gitano, marcat el 8 d’abril en el calendari, és una jornada dedicada a la cultura i a la conscienciació dels problemes als que s’enfronta el poble romaní. La comunitat local, formada per unes 250 persones, ho celebrarà aquest divendres a les sis de la tarda amb diversos actes que tindran lloc a la Plaça de l’Ajuntament. Animen a tothom a acompanyar-los per així estrenyer la coneixença mútua i trencar els estereotips i la discriminació que han patit històricament.

José Vázquez, president de l’Associació Cultural Gitana de Calella, manifesta l’interès d’organitzar per primera vegada la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano.

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, i com que l’associació ha començat a treballar, hem pensat en celebrar i reivindicar el que és nostre, i així la gent ens va coneixent una mica més.

El Dia Internacional del Poble Gitano es va instaurar oficialment el 1990 a Serock, Polònia, on es va celebrar el quart Congrés Mundial Romaní. Va ser llavors quan es va establir l’ús preferent del terme rom, la bandera que identifica la comunitat gitana (la roda sobre un fons verd i blau), i l’hime Gelem, gelem. Vázquez explica que es farà sonar aquesta tarda a la Plaça de l’Ajuntament, on també s’homenatjarà a qui va ser vicepresident de l’associació, Juan Manuel Navarro.

Hem preparat una celebració molt simple perquè a l’associació hem tingut unes pèrdues importants en els últims mesos. M’encarregaré de l’obertura de l’acte com a president de l’Associació Cultural Gitana de Calella, s’interpretarà l’himne del poble gitano “Gelem, gelem”, farem un homenatge a l’activista i qui va ser el nostre vicepresident, Juan Manuel Navarro; i Cristóbal Laso farà una xerrada. Ell és el president de l’Associació Gitana de Lloret de Mar i de la Plataforma Politirrom.

L’Associació Cultural Gitana de Calella calcula que la comunitat local està formada actualment per unes 250 persones, totes elles vinculades directament o indirecta amb l’entitat, que vol ara donar un impuls a la seva activitat. Pel moment no disposen de local propi i han hagut de recórrer a d’altres organitzacions per tirar endavant propostes com el curs de guitarra que acaben de cloure.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *