La Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’adhereix a la Setmana Sense Fum

deixar de fumar2

“Viu sense fumar i comença a sumar” és el lema de la Setmana Sense Fum que organitza el Departament de Salut i que enguany vol sensibilitzar la població de la importància de no iniciar-se en el consum i abandonar-lo per poder gaudir d’un ambient lliure de fum i dels residus del tabac. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’adhereix a la iniciativa i aquests dies recorda que a les seves àrees bàsiques de salut hi funcionen unitats que acompanyen les persones fumadores a abandonar l’hàbit.

L’infermer Julià Cruz és el responsable de la unitat de deshabituació tabàquica del CAP de Calella. Des que es va crear, el recurs ha atès 400 persones i aproximadament la meitat han aconseguit el seu objectiu de deixar de fumar. La resta ha acabat amb recaigudes.

Deixar de fumar no és fàcil perquè sovint comporta abandonar altres hàbits que associem al moment d’encendre la cigarreta. Per aquest motiu, segons explica Cruz, la seva funció és atendre els aspectes tant físics com psicològics de l’addicció al tabac.

No només tractem la part física, que és quan donem els tractaments, sinó que ens adaptem al seu perfil, els escoltem i els oferim el suport o el reforç psicològic que necessiten per fer el canvi.

La determinació sempre és el punt de partida. Les persones fumadores han de prendre la decisió i estar motivades per iniciar el procés de deshabituació. Des de la unitat que porta l’infermer Julià Cruz s’ajuden de substituts de la nicotina –el principal component químic del tabac– i de diversos fàrmacs que inhibeixen el sistema de recompensa cerebral.

Fan un bloqueig del receptor cerebral de la nicotina perquè, en els primers dies quan hi continua havent-hi consum, no hi hagi plaer, no hi hagi recompensa. Això ajuda perquè redueix la sensació i la necessitat de fumar, ens ajuda a que no hi hagi la síndrome d’abstinència tan acusada.

A Espanya, actualment es comercialitzen dos fàrmacs que actuen sobre l’addició que genera la nicotina del tabac: el Zyntabac –que entra per la Seguretat Social– i el Todacitan.

La majoria dels pacients que arriben a la unitat de deshabituació tabàquica del CAP de Calella ho fan després d’haver fracassat en intents previs sense ajuda. Es pot demanar cita pels canals habituals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *