Les demandes de la Plataforma a Patrimoni de la Generalitat

Aquestes últimes setmanes s’han reprès els treballs al sector del Roser

Una representació de la plataforma ciutadana que s’oposa a l’edificació damunt el jaciment del Roser s’ha reunit recentment amb la directora general de Patrimoni i la cap d’Arqueologia i Paleontologia al fil de l’escrit que van adreçar al president de la Generalitat. Els van demanar que s’aprofiti l’oportunitat que s’obre amb el replantejament del projecte constructiu per introduir-hi millores que permetin posar en valor i dignificar les restes de la vil·la romana. Joan Juhé, portaveu del col·lectiu, ha explicat a Ràdio Calella TV que la trobada es va desenvolupar en un ambient de cordialitat i bona interlocució, però sense extreure’n cap compromís. Esperen que les institucions moguin fitxa abans que sigui massa tard. Sobretot, tenint en compte que des de Patrimoni se’ls va reconèixer que a Calella s’hi ha fet una de les troballes arqueològiques més importants de Catalunya.

La Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana de Calella ha plantejat davant les màximes responsables de l’àrea de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya dues millores al projecte actual que asseguren concorden amb el “model possibilista” que es defensa des del Departament de Cultura. D’una banda, eliminar la rampa del nivell 2 –ara que s’ha renunciat a utilitzar-lo com a aparcament– i aprofitar l’espai per obrir una façana d’accés des de la carretera que sigui més digna. La segona, que no es construeixin els pisos socials sobre el supermercat perquè –segons exposen– obliguen a reforçar les estructures i danyar el jaciment i perquè poden acabar sent una hipoteca de futur en el cas que es vulgui apostar per la idea de jardí arqueològic.

Joan Juhé, portaveu del col·lectiu, espera que les seves demandes siguin considerades i ateses, sobretot pel reconeixement que els van fer sobre el valor històric de les restes del Roser.

Ara està a l’aire, suposo que s’ho discutiran entre l’Ajuntament de Calella i el Departament de Cultura. Donar una entrada digna al que hi haurà és fonamental, i treure els pisos de sobre també. Són les dues coses que vam plantejar i que considerem que poden fer i entra dins els seus esquemes possibilistes. Ara bé, implica un replantejament del projecte però hem de tenir en compte, tal com va dir la Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, Maite Miró, que tenim les termes més ben conservades de Catalunya.

Des de la plataforma ciutadana s’agraeix la cordialitat i cortesia de la reunió amb les representants del Patrimoni, que va ser convocada al fil de la carta que van enviar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, exposant-li el seu posicionament contrari amb el projecte que té el vist-i-plau del Departament de Cultura.

Dèiem coses però rebotaven en una paret sense entrar al cervell de ningú. Aquesta vegada sí, almenys vam tenir la sensació que érem escoltats, en el sentit intel·ligent de la paraula. Que no vol dir que ens donessin la raó.

La reunió amb Patrimoni de la Generalitat es va produir poc després que els membres de la plataforma fossin rebuts a l’Ajuntament de Calella per primera vegada des que van iniciar les mobilitzacions en contra l’operació urbanística plantejada al sector del Roser. Joan Juhé, que va assistir-hi amb altres tres membres del col·lectiu (Montse Nogueras, Lourdes Roselló i Joan Flores), agraeix que se’ls hagi reconegut com a interlocutors vàlids i que, fruït d’això, se’ls hagi convidat a participar dels treballs sobre la nova Llei del Patrimoni Cultural.

En el marc de la discussió que vam tenir sobre si complien la llei o no, la directora general de Patrimoni ens va oferir la possibilitat de participar en la comissió que tindrà l’encàrrec de redactar la nova llei. Alguna cosa de les que vam dir tindrien sentit per escoltar-nos i convidar-nos a formar-ne part, perquè aquesta està superada.

A tot això, des de la Plataforma s’insisteix novament en les implicacions que podria tenir el canvi de promotora del projecte constructiu de l’Aldi –d’Aldi Supermercados a Aldi Real Estate–, del qual Juhé va interpretar que tampoc Patrimoni en tenia constància.

Si l’únic que ha de fer Aldi és construir la superfície comercial. Per què aquest canvi? No l’entenem; tampoc perquè s’ha fet d’incògnit, perquè els màximes responsables no en tenien coneixement. Ens té despistats i mosques, i això ens porta a fer hipòtesis. Haurem de posar les antenes per veure què passa, i potser no passa res.

En les últimes setmanes s’han reactivat els treballs al jaciment del Roser, sense que la cadena de supermercats vulgui donar la data d’obertura de l’establiment que inicialment estava previst que entrés en funcionament a finals de l’any passat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *