La plataforma ven pancartes per demanar que se “salvi” la Vil·la Romana de Calella

Iniciativa per donar visibilitat al moviment que s’oposa al projecte de conservació del jaciment del Roser presentat per l’Ajuntament de Calella i que compta amb el vist-i-plau de la Generalitat de Catalunya. La plataforma que ho lidera ha començat a vendre pancartes en què es pot llegir “Salvem la Vil·la Romana de Calella”. Han esgotat la primera remesa feta, d’una seixantena d’unitats; però a partir de dissabte en tindran més. I es podran trobar en determinades botigues de Calella al preu de 4 euros.

El portaveu de la Plataforma per la preservació de la Vil·la Romana de Calella, Joan Juhé, explica que amb aquesta iniciativa volen fer visible a un projecte que, segons manté, prioritza els interessos econòmics d’Aldi i l’Ajuntament al valor històric i patrimonial del jaciment arqueològic.

Denunciem que no es tracta de dir quina és la millor conservació, sinó que darrera aquest projecte hi ha el negoci, que és el que es prioritza tant l’Aldi com l’Ajuntament de Calella, que es queda part del pàrquing i el dret a vol, mentre que el jaciment queda subordinat als interessos monetaris.

La iniciativa es va publicitar a través de les xarxes socials a finals de la setmana passada i en pocs dies han esgotat existències. Ara hi ha una seixantena de pancartes penjades en balcons d’arreu de la ciutat. No van preveure la bona acceptació que ha tingut aquesta acció de protesta.

Ja les hem esgotat, totes estan col·locades. Però en farem una nova remesa i es podran anar a buscar a botigues de Calella, a partir de dissabte.

Joan Juhé defensa que encara hi ha una possibilitat d’aturar el projecte constructiu de l’Aldi sobre el jaciment del Roser i que s’hagi de refer la proposta de conservació de les ruïnes romanes. L’actual, que compta amb el vist-i-plau del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, contempla que les restes arqueològiques quedin conservades en cripta arqueològica a nivell -3 i a la que s’hi podrà accedir directament des del carrer. La plataforma ha reivindicat sempre una conservació a l’aire lliure, seguint el model d’Empúries o Premià de Mar.

El portaveu de la Plataforma per la preservació de la Vil·la Romana de Calella creu que la declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional), ara en tràmit, pot ser clau per revertir el projecte i donar-li la importància que es mereix.

Amagar les restes és incompatible amb ser un BCIN. Una de les coses bàsiques de la declaració és que tinguin el relleu de l’entorn que es mereix. Penso que amagar-ho sota un Aldi no és donar-li la presència que caldria. Això és el que pensem.

Els membres de la Plataforma per la preservació de la Vil·la Romana de Calella fan un seguiment a diari de l’evolució dels treballs constructius que s’estan fent al sector del Roser, on s’hi ha d’aixecar una edificació destinada a supermercat i amb dues plantes soterrades d’aparcament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *