La Setmana de la Salut culminarà amb un concert de l’Orquestra de la Bona Sort

bonasort

Aquest divendres a partir de les 5 de la tarda, la Plaça de l’Església de Calella acollirà una mostra d’entitats vinculada a la Setmana de la Salut, que es celebra durant aquests dies a Calella. La mostra comptarà amb l’actuació de l’Orquestra de la Bona Sort, un conjunt musical format per persones amb esquizofrènia paranoide.

Els músics de l’Orquestra de la Bona sort pateixen aquesta greu malaltia mental, i això els dóna grans dificultats a l’hora de sortir a escena, tocar un instrument davant del públic i participar de la disciplina d’assajos i formació musical. José Manuel Pagan, director de l’Orquestra de la Bona Sort, ha explicat que aquesta rutina és precisament el que més ajuda als malalts. “Han de venir a una hora determinada per fer les actuacions, s’han d’aprendre les cançons de memòria, han d’estar nets, portar l’uniforme planxat, ocupar-se d’instruments i partitures… tot això implica una presa de contacte amb el món real, que és el que necessiten aquestes persones“.

L’Orquestra de la Bona Sort pertany a la Comunitat Terapèutica del Maresme. Alguns dels músics ja tenien formació i experiència musical, com el bateria i el baix, i arran d’això va formar-se tota l’orquestra, ara fa 13 anys. Durant aquest temps han fet «bolos» per tot Catalunya i fins i tot han fet un concert a Berlín.

L’experiència d’aquesta orquestra ha estat també motiu per enregistrar-ne una pel·lícula, aparèixer a programes de TV, editar un disc i publicar un còmic amb la història de l’orquestra. José Manuel Pagan ha dit que tot plegat per als músics és un somni, i també ho és per als seus terapeutes, que més que ensenyar-los música els guien per fer sortir la seva pròpia emoció i creativitat. Pagan: “La idea és que ells s’expressin al màxim possible des del punt de vista creatiu. Les cançons surten sense que jo ensenyi solfeig o llenguatge musical. L’espontaneïtat i la creativitat surt de l’inconscient i és el que intentem aprofitar perquè la cosa sigui creativa i maca“.

Al concert de divendres es farà música molt ballable, amb boleros, txa-txa-txa i rock’n-roll, amb peces de grans clàssics de la música com Bob Dylan, el grup suec Abba, Paco Ibáñez o Ray Charles, entre altres.

L’Orquestra de la Bona Sort la formen dues guitarres elèctriques, baix, bateria, percussió i dos saxos. La resta de la banda són cantants.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat