La Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària reconeix un treball del CAP de Palafolls

formula palafolls

La Fórmula Palafolls permet conèixer el percentatge de greix que constitueix el pes del pacient, millorant treballs prèvis que requereixen de la utilització de tècniques més complexes i costoses. Ha estat desenvolupada per un equip liderat pel doctor Eduardo Mill, del CAP de Palafolls, i que recentment ha estat premiada per la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN), en el decurs del seu 41è congrés nacional. En una entrevista a Ràdio Calella TV, el doctor Mill ha posat de relleu la contribució de tot el seu equip en la creació d’aquesta equació matemàtica que ara també ha estat validada per aplicar-se en pacients amb diabetis tipus 2.

El doctor Eduardo Mill ha explicat que la fórmula que han ideat permet individualitzar els càlculs. N’ha comentat les millores respecte tècniques prèvies.

Hem aconseguit comprovar el que s’explicava en altres treballs previs de tècniques de mesures directes, que implica utilitzar molta aparatologia, el fet que pacients amb un IMC considerada normal, en realitat tenen un excés de grassa corporal. Aconseguim la individualització de cada pacient amb una tecnologia menys complexa i costosa.

La fórmula s’ha provat en 1.400 pacients, tots ells del CAP de Palafolls, que és un dels dispositius de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. La població ha estat clau en el desenvolupament i batejant-la amb el seu nom se l’ha volgut homenatjar.

Fa 13 anys que treballo al CAP de Palafolls, la formula està desenvolupada amb personal del Cap de Palafolls i s’ha estudiat amb la població de Palafolls. Com un humil homenatge doncs a la població, li vam posar aquesta denominació.

El doctor Eduardo Mill ha posat de relleu la importància que des de l’administració es fomenti i es doti de recursos la investigació mèdica. Reconeix que la conjuntura actual i la situació de la salut pública no ho facilita i que, davant d’això, els professionals “treuen temps d’on no n’hi ha”.

El temps el traiem d’on no existeix, ens l’hem d’inventar (…) L’atenció primària és la porta d’entrada al sistema de salut i cada vegada resulta més complexa la consulta diària, però intentem que no ens afecti i posar en pràctica una activitat que beneficia la població i a cadascun dels components de l’equip, perquè ens estimula a continuar amb força.

A tot això, el creador de la Fórmula Palafolls ha explicat que la doble validació científica -per aplicar-la a la població general i als pacients amb diabetis tipus 2- marca un bon inici del camí que encara els queda per recórrer.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat