La vacuna contra la Covid donarà oxigen a les residències de gent gran

El govern espanyol ha fet públic els 15 grups en què s’ha dividit la població de cara a les vacunacions contra la Covid. En la primera etapa, prevista de gener a març, es vol vacunar els quatre primers grups, els catalogats com els de més risc. Aquests 4 grups prioritaris són els residents i el personal sanitari i sociosanitari en residències de la tercera edat, el personal sanitari que està en primera línia i els grans dependents. Un total de 2,5 milions de persones que haurien de començar a rebre les primeres dosis a principis de gener. Una mesura que des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials consideren que ajudarà a donar oxigen a les residències de gent gran, després d’uns mesos molt durs on s’han convertit en autèntics búnquers per evitar contagis.

Asseguren que amb la vacuna es podran flexibilitzar les restriccions i recuperar la qualitat de vida dels residents. Ho ha explicat la directora de l’ACRA, organització que agrupa la majoria d’empreses i entitats del sector de l’assistència a la gent gran a Catalunya, Montserrat Llopis aquest matí al programa La Ciutat.

Estem molt il·lusionats amb la vacuna i les informacions que estem rebent aquests dies. Tant el govern espanyol com el català han prioritzat el col·lectiu de la gent gran per rebre el vaccí. Una mesura que aportarà seguretat i aire a les residències. Tindrem menys infectats i una millor qualitat de vida.

Els diferents grups de vacunació, que abasten tota la població, s’han definit des de Sanitat en funció de 4 criteris de risc: de morbiditat, d’exposició, d’impacte socioeconòmic i de transmissió de la malaltia.

Llopis també s’ha referit a la complicada situació a la qual s’han vist abocades moltes residències en els darrers mesos, en especial incidència durant la primera onada quan el virus va aconseguir entrar en els centres de gent gran causant estralls. De fet, la Covid ha evidenciat les mancances del model de residències català i ara cal repensar-ne el rumb i posar la gent gran al centre de l’equació.

Ningú al món estava preparat davant aquesta pandèmia i les residències no són l’excepció. Són espais socials, per tant, quan va entrar Salut vam notar un canvi. És cert que va millorar la gestió. De fet, des d’ACRA portem anys reivindicant aquesta coordinació que per fi tenim. Hi haurà un abans i un després, tot i que les residencies han de continuar sent la casa de la gent gran i no hospitals.

Mentre no arribi la vacuna, però, les residències seguiran blindades com fins ara; restringint les visites en franges horàries, en una àrea delimitada i neta, i amb separacions físiques, com mampares, i accessos diferenciats. A més, s’està testejant a tot el personal mensualment amb test d’antígens.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *