L’Ajuntament Vell exposa “Tres dies d’abril”: els records d’una època d’esperança i llibertat

expo tres dies d'abril

La República proclamada pel president Macià, l’emoció i l’alegria de bona part de la població catalana que esperava un canvi polític des de feia dècades, ha donat peu a l’exposició que aquests dies es pot visitar a l’Ajuntament Vell, organitzada pel Memorial Democràtic. Es una mostra de records, de com es van viure aquells dies d’esperança a Catalunya, configurada a partir d’instantànies fetes per gent anònima.

Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República descriu l’esclat popular que es va viure a Catalunya entre el 14 i el 17 d’abril. Una època marcada per l’esperança de la llibertat, la igualtat i el laïcisme.

Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, posa l’accent en el caràcter popular i testimonial de l’exposició sobre el que alguns autors anomenen el “somni republicà”.

Aquesta és una exposició no vol explicar fets sinó abocar records, despertar-los. Probablement, una exposició o un llibre d’història parlaria fonamentalment del que va passar en un balcó o dos. Una exposició de memòria remet al que va passar a molts balcons i moltes places de sota. Perquè hi ha els records d’uns i altres, i el record diferent dels que eren a Terrassa o a Calella. Cadascú ha encarnat el seu propi.

El disseny de l’exposició és obra de l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha donat forma a dues peces amb figura d’estrella de papiroflèxia, buscant reforçar la idea de la bellesa d’aquelles jornades, però també la inestabilitat i la fragilitat del període republicà. Va donar pas després a una etapa grisa i tràgica, que el Memorial Democràtic té l’encàrrec de preservar i difondre perquè no caigui en l’oblit.

A Calella, a Catalunya i a Europa sencera, aquest període i especialment el seu pinyol, el que va del 34 al 45-46 és probablement la condensació de dolor, patiment i esperança més gran de la història de la humanitat. El que va passar entre el 34 i el 45 és d’una densitat emocional i històrica extraordinària. Perquè mantenir la memòria, per la densitat. Però també per una altra cosa, perquè encara hi som a temps. Perquè encara hi ha memòria viva.

Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República està exposada al primer pis de l’Ajuntament Vell, amb entrada gratuïta. La inauguració va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que prèviament havia assistit a la descoberta de la nova font Dolors Rovira.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *