L’Aplec de Calella tindrà pregonera

Pregó de l'Aplec 2023 a càrrec de Jordi Molina

En poc més d’una setmana des que es van posar a la venda, s’han cobert el 25% de les reserves hoteleres que posa a disposició l’Agrupació Sardanista de Calella per als assistents a l’Aplec, que consolida el format de 3 dies i 2 nits, amb una programació que ja es coneix al detall. Serà del 31 de maig al 2 de juny, amb el diumenge com a dia central de la festa major de la sardana al Pati de l’Ós. Hi haurà una cercavila amb geganters i diables que precedirà el pregó que tindrà veu de dona, tal com ha avançat la presidenta Queralt Pedemonte a Ràdio Calella TV. La voluntat de la nova junta, que s’ha reforçat amb noves incorporacions, és donar visibilitat a la contribució de les dones en aquest fet cultural, incorporant-les també en un repertori que prometen serà molt ballable.

Plenament instaurat i amb voluntat de continuïtat de futur, el pregó que dona el tret de sortida a l’Aplec de Calella, el divendres 31 de maig a la Plaça de l’Ajuntament. La presidenta de l’Agrupació Sardanista, Queralt Pedemonte, ha avançat a Ràdio Calella TV, que anirà a càrrec d’una dona i que només els falta la confirmació definitiva per fer-ne públic el nom.

La novetat d’aquest 2024 és la cercavila prèvia, que sortirà de la Plaça de Catalunya i anirà a petar a la Plaça de l’Ajuntament, on es farà el pregó. Estarà participada pels geganters i els diables de Calella, a qui Pedemonte ha agraït especialment la seva col·laboració per fer encara més gran la festa.

El dissabte a la tarda es farà el concert de cobla i a la nit, la doble audició de sardanes; tot al Passeig Manuel Puigvert. I l’endemà diumenge, l’activitat es concentrarà al Pati de l’Ós, amb quatre cobles dalt l’escenari – Marinada, Principal de la Bisbal, Montgrins i Principal del Llobregat – oferint un repertori que Pedemonte promet serà molt ballable.

Les sardanes són absolutament ballables i mirem el conjunt, que també tinguin qualitat musical, mirem de no repetir autors ni peces, i procurem que hi hagi dones compositores. Tot plegat, complica cada any més la confecció del repertori.

Diumenge es viurà l’estrena d’A vista d’ocell, de Pitu Chamorro, la sardana d’encàrrec i commemorativa d’aquesta edició de l’Aplec, al·lusiva a l’escenari de la trobada sardanista més important i amb més solera del país. També se sentirà l’imprescindible Record de Calella de Vicenç Bou, que marca un dels moments més àlgids i esperats de la jornada de diumenge. Clica sobre la imatge per ampliar-la.

Tota la informació ha quedat recollida en un díptic que ha editat i reparteix l’Agrupació Sardanista de Calella, on també s’informa d’un acte previ i de caràcter divulgatiu: una conferència històrica dins del cicle que organitza Amics del Patrimoni Històric de Calella. Segons Pedemonte, permetrà donar a conèixer la transcendència històrica de l’Aplec de Calella, més enllà del fet cultural.

Explicarem que, a banda del valor cultural, l’Aplec també ho és en l’àmbit social i polític, de transformació democràtica. Ha estat durant molts anys escenari de la resistència republicana. És important posar en valor que un Aplec de Sardanes pot tenir aquesta rellevància històrica.

La xerrada es farà a l’Auditori de Can Saleta, el divendres 17 de maig, amb accés lliure (19.30h).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *