L’augment del preu de les terrasses serà fraccionat en dos anys

L’increment del preu de la taxa de taules i cadires a l’espai públic es farà durant dos anys. Aquest 2024 s’aplicarà un augment del 50% i la meitat restant es farà el 2025. Aquell mateix any, aquells qui estiguin interessats podran demanar el fraccionament dels pagaments en funció de les necessitats particulars, amb l’entrada en vigor d’un nou model de pagaments d’impostos amb més flexibilitat a partir del 2025. Així ho ha aprovat el Ple Municipal, estimant parcialment les al·legacions de l’Associació Turística de Calella (ATC) i Calella Centre Comercial, que consideraven que la nova ordenança penalitzava en excés el sector de l’hostaleria i la restauració.

Llum verda a l’aprovació definitiva de la modificació de la taxa de les terrasses. Amb la resolució de les al·legacions de Calella Centre Comercial i l‘Associació Turística de Calella (ATC) i d’un particular, el plenari municipal ha aprovat l’augment anunciat del 80% en el preu de les terrasses.

Estimant les al·legacions de l’ATC i Calella Comercial, l’aplicació de l’augment de la taxa es farà fraccionat entre aquest any i el següent, amb un augment del 50% aquest 2024 i el restant el 2025, que el completarà.

D’altra banda, el ple municipal també ha aprovat que a partir del 2025 es pugui sol·licitar a la Diputació de Barcelona fer pagaments dels impostos locals fraccionats en funció de la voluntat personal. Aquesta opció obre la porta als restauradors a poder fraccionar el pagament de la totalitat de la taxa de les terrasses sense estar regit estrictament pel calendari fiscal de l’Ajuntament i poder abonar una mensualitat.

Des de l’ATC i Calella Comercial també s’havia requerit tenir en compte l’estacionalitat del turisme en la nova taxa. Una al·legació que el govern de Calella ha desestimat. Marc Buch, alcalde de Calella, ha exposat que el motiu que ha dut el govern a prendre aquesta decisió.

Es va fer a partir de l’estudi de mercat que analitza tots els preus del lloguer, dels locals arrendats i que a més a més es calcula a partir del preu promig d’aquests lloguers. I, per altra banda, el que busquem nosaltres és potenciar la desestacionalització del turisme. També hi ha aquesta consideració de tres zones, és a dir, aquelles zones que tenen més estacionalitat ja són considerades com a zona 2 o zona 3.

En la resolució de les al·legacions també s’ha resolt la d’un particular que demanava que es reconsiderés que el carrer Sant Joan, en el tram comprès entre el carrer Església i Anselm Clavé, com a zona d’alt valor turístic. El govern l’ha desestimat en considerar-la una zona “amb molta activitat econòmica” i, per tant, es manté com a zona 1.

L’oposició ha recriminat al govern l’augment del 80% del preu de l’ocupació de la via pública i n’han celebrat el fraccionament. Des d’Esquerra Republicana de Calella, el portaveu Xavier Ponsdomènech ha recordat el sentit de vot negatiu dels republicans en el moment de l’aprovació inicial de la taxa en considerar-la “desmesurada” i que no tenia progressivitat.

La taxa era desmesurada, un 82% d’increment, i no hi havia progressivitat en aquest augment de la taxa. Davant les nostres justificacions, des d’alcaldia es va dir que no era per tant, que això només suposava un euro per taula. Vam reclamar que no s’havia parlat amb les parts implicades, cosa que des dels valors republicans sempre posem èmfasi a l’hora de prendre decisions en clau de ciutat.

Des d’Estimem Calella, la regidora Lucía Sánchez ha exposat el seu vot contrari, tot i agrair-ne les modificacions, i ha demanat una creació d’una taula de treball amb representants del sector turístic i comercial per “consensuar futures actuacions d’aquesta índole”.

És una càrrega excessiva per petites i mitjanes empreses de Calella, que posa en risc la viabilitat d’alguns negocis. Ens hauria agradat que s’hagués estat consensuat amb els actors del sector, com l’Associació Turística de Calella i Calella Comercial, tot i que ara s’acceptin algunes de les propostes en les al·legacions. Pensem que potser la creació d’una taula de treball, amb representants del sector turístic i comercial, per consensuar futures modificacions d’aquest índole seria interessant.

Sebastián Tejada, de Calella En Comú Podem, ha recordat el sentit de vot favorable dels comuns en l’aprovació inicial de l’ordenança, que també prohibeix les penjarelles, i ha fet una crida a la contribució dels empresaris per complir-la: “la persecució que pugui fer-se per complir l’ordenança per part de l’Ajuntament no és suficient”.

Vam votar a favor de la modificació en el seu moment. Ho vam fer per intentar casar d’una manera millor els beneficis que obtenen els empresaris i hotelers amb l’autorització de l’espai públic amb la taxa que es pagava, però també per aconseguir un ús menys abusiu de l’espai públic. Crec que amb la persecució que pugui fer-se per complir l’ordenança per part de l’Ajuntament no és suficient i necessitem, per millorar l’aspecte del nostre paisatge urbà, la contribució dels empresaris.

Tejada també ha fet petició sobre quan s’instal·laran les plaques indicant la capacitat de les terrasses visiblement. Des del govern, l’alcalde ha previst que l’últim trimestre de l’any l’ordenança estigui en complet funcionament i ha agraït “la valentia” de CECP a donar suport al govern.

Per part del PP Calella, Celine Coronil ha recordat la necessitat que hi havia de modificar la taxa, la qual feia dues dècades que no s’actualitzava, però. Ha criticat l’increment del 80%, tot i celebrar-ne el fraccionament en dos anys: “és una decisió política i nosaltres ho hauríem fet encara més progressiva”, ha argumentat en seu plenària.

S’havia d’actualitzar l’ordenança, però no podem estar d’acord amb un augment de preus d’un 80%. És una cosa excessiva i, sí que s’agraeix aquesta modificació de fer-ho progressiva. És una decisió política i nosaltres, políticament, ho hauríem fet fins i tot més progressiu.

La CUP ha vist amb bons ulls fer l’augment progressiu, per fer-la “més assequible” als restauradors. Albert Comas ha justificat l’abstenció del partit perquè l’oposició no va prendre part “al debat de les taxes”:

 

Ho considerem una bona iniciativa, per tal de poder abordar el creixement d’una forma progressiva amb aquestes dues parts i que així sigui molt més assequible pels restauradors. Malgrat tot, com que en el moment que es van debatre les taxes, l’oposició no vam poder estar presents en el debat i en els posteriors acords, ens abstenim.

L’augment de preus de la taxa de l’ocupació de la via pública s’ha aprovat en plenari municipal per 10 vots a favor, dels partits de govern de Junts i el PSC, a més de CECP, el vot en contra de d’Estimem Calella i l’abstenció de la CUP, el PP i ERC.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *